Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Как да подрежем драцената така, че вместо тънък и плешив прът да имаме истински водопад от листа: Как да подрежем драцената така, че вместо тънък и плешив прът да имаме истински водопад от листа:
Facebook Twitter Google+ Драцената е едно от любимите стайни растения у нас. Когато е добре оформена, тя представлява истински красив водопад от листенца. С... Как да подрежем драцената така, че вместо тънък и плешив прът да имаме истински водопад от листа:

Драцената е едно от любимите стайни растения у нас. Когато е добре оформена, тя представлява истински красив водопад от листенца.

С течение на времето обаче много домакини се сблъскват със следния проблем – растиението започва да прилича на гол висок прът, окичен с малък цветен помпон. Факт е, че когато драцената порасне доста на височина, тънките ѝ стъбла започват да се огъват под тежестта на листата, а това никак не е лицеприятно.

 

Такава драцена едва ли има привлекателен външен вид. Но не хвърляйте растението само защото е престанало да украсява интериора на апартамента. Можете лесно да върнете драцената към живот и да ѝ подарите предишната красота, като в същото време размножите растението . Остава само да се научите как да го правите правилно.

плешива драцена

Правила за подрязване на драцената

За да може композицията отново да стане компактна, драцената трябва да бъде подрязана. Ето как се прави правилното подрязване на драцената : Първо се отрязват връхчетата, като се оставя разстояние от листата около 5 см. Това трябва да се направи с остри ножици или секач. Желателно е разрезите да се получат гладки, а не „наръфани”.

подрязване на драцена

Ако възнамерявате да размножавате драцената от резниците, срежете я много внимателно

Ако връхните резници не са прекалено изкривени, те могат да се поставят във вода за окореняване. След това могат да бъдат засадени в почвата. Това е един от най-лесните начини за размножаване на драцената. Можете също така да засадите резниците директно в почвата, след като ги поръсите с вкоренител (продава се в магазините за цветя). Последното не е необходимо, но ще забърза процеса.

На втория етап се съкращават стволовете на драцената и разрезите се поръсват с дървени въглища. За да не изгуби растението скоро след резитбата декоративния си вид, стволовете трябва да бъдат отрязани възможно най-ниско. Въпреки това не трябва да спазвате еднаква дължина на всички стволове. Новите издънки ще излязат от върховете на стволовете и ще изглежда красиво, ако ги оставите на различна височина – това ще направи растението по-обемно.

подрязване на драцена

Можете да скъсите стволовете на същата височина или стъпалообразно

Около месец по-късно на стъблата ще започнат да се появяват нови издънки. Те растат отстрани, но с течение на времето ще започнат да се стремят нагоре. Сега вече знаете как да подрежете драцената, така че в бъдеще можете да продължите да експериментирате с нея, придавайки на растението форма, която изглежда най-декоративна.

оформяне на драцена

Начини за отглеждане на драцена от резници

Процесът на подрязване на драцената може да се комбинира с размножаването ѝ. Един от методите, които вече описахме, е вкореняване на връхните резници. Но можете да размножите драцената и от останките на стволовете – резници от стъбла. Това се прави по два начина.

Вертикално вкореняване

Остатъците от стъблата, които са подходящи за размножаване, трябва да са еластични и плътни. Те трябва да се нарежат на малки парченца (около 7 см), като се правят прорези на местата, където са били листата. Инструментите трябва да са чисти и остри. При вертикално вкореняване резниците от драцена се потапят във влажен субстрат на дълбочина около 3 см. Най-добре е вкореняването да се извърши в пясък, перлит или вермикулит. Ако ги засадите директно в почвата, тогава се препоръчва да я поръсите отгоре с дебел слой пясък.

ветрикално вкореняване на драцена

Хоризонтално вкореняване

Този метод се различава по това, че резниците на стеблата не се заравят в субстрата, а се поставят хоризонтално върху влажна почва, като леко се притискат. Отгоре резниците се покриват с прозрачно фолио, за да се създадат условията на парник. Докато издънките растат, вкоренената част от стъблото ще започне да се разпада, тъй като всички хранителни вещества ще отидат за образуване на корени и млади издънки. 
В резултат на това издънките ще се хранят от собствените си корени и могат да бъдат отзделени и пресадени в отделни саксии.

хоризонтално вкореняване на драцена

Обикновено резниците се вкореняват за 1-1,5 месеца. Издънките се образуват в края на втория месец. Както виждате, няма нищо трудно в подрязването и развъждането на драцената. Ето защо, ако не знаете какво да правите с растението, което отдавна е престанало да бъде украса за апартамента, използвайте нашите съвети и го дарете с втори живот.

Още от категорията
Коментари