Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Защо чукчите слагат гола жена до замръзнал турист Защо чукчите слагат гола жена до замръзнал турист
Facebook Twitter Google+ В днешни дни животът на чукките много се промени. Повечето от тях получават средно образование, в домовете си имат домакински уреди,... Защо чукчите слагат гола жена до замръзнал турист

В днешни дни животът на чукките много се промени. Повечето от тях получават средно образование, в домовете си имат домакински уреди, ходят по курорти, много от тях печелят много добре. Цивилизацията идва при тях с широки крачки.

Но днес ще стане дума за техните древни и много интересни традиции.

Такива са размяната на съпруги, яденето на мухомори и спасяването на изгубени и замръзнали с помощта на топло женско тяло. 

Преди да преминем към най-интересното, нека разширим знанията си за тези хора и да излезем извън обхвата на популярните вицове. Чукките живеят в яранги – това са такива големи колиби, украсени с еленови кожи. С огън и мъх вътре.

Развъждат есени, ходят на риболов, ловят китове. Правят дрехи от еленови кожи. Някои водят номадски начин на живот, местейки стадата от едно място на друго. И някои предпочитат да живеят по селата.

Свободни отношения


Чукчите се отнасят към отношенията изключително свободно. Мъжете могат да си разменят съпруги, а съпругите – съпрузи. И никой не се притеснява от това. Съществуват групови бракове и бракове с роднини.

Само не ги обвинявайте, няма поквара. Въпросът, както винаги, е сухата практичност. Числеността на чукчите е около петнадесет хиляди души. Те имат висока смъртност, а раждаемостта намалява. Много е трудно за младите хора да си намерят половинка. Свободните момчета и момичета се броят на пръстите.

Необходими са групови бракове, за да може ловец на елени, който е изпаднал в беда и не може да стигне до дома си, да прекара нощта при „роднини“.

Ядене на мухоморки

Като цяло чукките мразят гъбите и ги смятат за продукт на дявола. Това се дължи на факта, че елените им, които винаги нямат протеин, полудяват от гъби. И като види поляна с ръби, стадото се втурва към нея като полудяло. И пастирът губи всякакъв контрол над него.

Изключението е мухоморката. Някога това е бил халюциноген, популярен сред чукките. За да не се отровят, младите чукчи изпиват урината на по-възрастните си роднини, които са свикнали с отровата, като по този начин привикват собственото си тяло към нея.

В никакъв случай не се опитвайте да пробвате нещо подобно! Последствията ще бъдат фатални!

Затопляне на замръзналите


Чукчите имат една невероятна, но много практична традиция. Ако някой замръзне в жестокия сняг на Чукотка, те ще го завлечат в ярангата, ще го сложат в леглото и ще положат съпругата на стопанина при него. Без дрехи. За да се стопли.

Не се смейте, този обичай е спасил много животи.

Още от категорията
Коментари