Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
4 храни, които ви състаряват 20 години по-рано, следващия път ще се замислите преди да ги хапнете 4 храни, които ви състаряват 20 години по-рано, следващия път ще се замислите преди да ги хапнете
Facebook Twitter Google+Всяко хранене е промяна в тялото. Понякога тялото се променя към по-добро, понякога за по-лошо, но нито една закуска, обяд или вечеря не минава без... 4 храни, които ви състаряват 20 години по-рано, следващия път ще се замислите преди да ги хапнете

Всяко хранене е промяна в тялото. Понякога тялото се променя към по-добро, понякога за по-лошо, но нито една закуска, обяд или вечеря не минава без следа. Излишно е да казваме, че стареенето на тялото до голяма степен зависи от менюто ни?

Лайтмотивът на повечето статии за здравословно хранене е повторение на аксиомата, че чипс, сода, багрила, сладкиши, пържени и мазнини водят до бързо влошаване на тялото и затлъстяване. Редакцията на „С вкус“ реши да се оттегли от този сценарий и да разкаже за обичайните продукти, които не се считат за отрова, но които ни хвърлят от 5 до 20 години.

 

Старост и продукти

На въпроса как старее тялото, никой учен няма надеждно да отговори. Въпреки това безброй експерименти са тласнали водещите умове към извода: има продукти, които удължават младостта , и има продукти, които приближават старостта.

 

Бръчките се появяват от сладко

За да бъдем по-точни, захарта гликира колаген, благодарение на който кожата ни е толкова еластична. Той залепва около колагеновите нишки, слепва ги, блокира ги и ги прави неспособни за възстановяване. Това води до факта, че кожата не е изгладена, а само “набръчкана”.

Освен набръчкана кожа, излишната захар провокира наддаване на тегло , окисляване на вътрешните органи, развитие на заболявания на зъбите и сърдечно-съдовата система. Тук не става дума за захар в чистата й форма, а за продукти с високото й съдържание.

 

Транс-мазнините водят до стареене на мозъка

Философският въпрос за това какво е по-важно, да останеш в здраво тяло или трезва памет, може да не се зададе от онези, в чиято диета редовно присъстват трансмазнини . Те буквално осъждат мозъка на бавна смърт – болестта на Алцхаймер .

Съдържащи се в печенето, удобните храни и евтините мазнини транс мазнини влияят върху състава на кръвта. Повишава се нивото на липопротеините , които се отлагат под формата на протеинови плаки в мозъка, блокиращи нервните клетки. Когнитивните разстройства започват с лоша памет. Постепенното забравяне се разпростира не само до информация отвън, но и до основни умения: способността да се формират изречения, да се концентрира върху детайли, да се ориентира в пространството.

Наденицата разваля съдовете

Развитието на атеросклерозата при младите хора е възможно само благодарение на продукти като колбаси. Голямо количество фосфор, което се добавя от производителите на колбаси, е виновен, така че те да останат сочни.

Фосфатните съединения се абсорбират с 90%, за разлика от естествения фосфор, който се съдържа в яйцата и се абсорбира само с 40%. Попадайки в тялото, той образува съединения с калций, отлагайки се в артериите. По този начин съдовете на трийсетгодишните понякога могат да съответстват на седемдесетгодишна възраст.

Млякото унищожава костите

Изглежда, калций ! Развитието на детето е в пряка зависимост от млечните продукти, които участват в изграждането на скелета. В същото време обърнете внимание, че с възрастта много от тях развиват лактозен имунитет , особено при мъжете. Повечето просто не искат да пият мляко след третото десетилетие. Това не е случайност!

Лактозата е специален вид захар, който причинява възпаление и окисляване на костната тъкан. Тя много бавно го унищожава, което го прави крехко. Според статистиката от 60 000 души тези, които пият около три чаши мляко на ден, често чупят кости. Значително по-добри показатели за тези, които са ограничени до една чаша.

В комплекса тези продукти имат разрушителен ефект : не само лицето, но и цялото тяло остарява много по-бързо. Броят им трябва да се сведе до минимум, а освободеното в менюто място да бъде запълнено с пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни и морски дарове. Учените откриха, че именно тяхното присъствие в диетата може да „спре времето“. Какво мислиш?

Още от категорията
Коментари