Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Хормоните, които контролират теглото ни и пречат да отслабнем: ето как да ги балансираме правилно Хормоните, които контролират теглото ни и пречат да отслабнем: ето как да ги балансираме правилно
Facebook Twitter Google+Много хора смятат, че загубата на тегло е просто въпрос на намаляване на количеството храна и увеличаване на физическата активност. Но не всичко... Хормоните, които контролират теглото ни и пречат да отслабнем: ето как да ги балансираме правилно

Много хора смятат, че загубата на тегло е просто въпрос на намаляване на количеството храна и увеличаване на физическата активност. Но не всичко е под наш контрол, както в случая с хормоните …

Те играят много важна роля в регулирането на теглото ни. По-долу са основните хормони , които могат да ни попречат да намалим теглото си.

Хората, които имат нива на кортизол, хормоните на щитовидната жлеза, инсулин, естроген и тестостерон в перфектен баланс, рядко имат нужда да отслабнат.

Ето кои са най-важните хормони, контролиращи теглото :

хормони и тегло

1.

Инсулин и инсулинова резистентност: 

Инсулинът е анаболен хормон за изграждане на мускулна маса, който се произвежда от панкреаса. Той е отговорен за контролирането на нивата на захарта, особено на въглехидратите. Ето защо е препоръчително да се консумират малко въглехидрати, защото излишъкът им се превръща в мазнини.

Ако клетките станат нечувствителни към инсулин, те отлагат мазнините на много специфично място: нашия стомах.

2. Глюкагон

Той е хормон, противоположен на инсулина, който повишава нивата на кръвната захар. Инсулинът натрупва излишните въглехидрати, превръщайки ги в мазнини.

А глюкагонът разгражда мастните натрупвания и ги кара да изгарят по-бързо. Когато има недостиг в производството на глюкагон, тялото изгаря мазнините, но много по-бавно. Ако искате да активирате този хормон, трябва да поддържате правилен прием на въглехидрати. Това върви ръка за ръка с лечението на инсулинова резистентност.

хормони контролиращи теглото

3. Лептин 

Това е хормон, който предупреждава мозъка, когато вече сме сити и трябва да спрем да ядем. Той се генерира от мастните клетки на нашето тяло – колкото повече мазнини имаме, толкова повече лептин се произвежда, но не е добре, ако има излишък на мазнини.

Ако има излишък на хормона лептин, тогава мозъкът става “глух” за признаците на ситост, което ни кара да ядем повече от необходимото. Един от начините за контрол на нивата на лептин е нискокалоричната диета. Един път на всеки 10-15 дни правете така наречения “лаком ден”, увеличавайки приема на калории. Но това трябва да се прави с повишено внимание, в противен случай можем да предизвикаме много висок растеж на този хормон с вече споменатите негативни последици.

4. Кортизол

Кортизолът е хормон, който влияе отрицателно на мускулите в ситуации на стрес или пренатоварване. За да контролирате този хормон, трябва да спите поне 8 часа на тъмно. Високите нива на кортизол са основна причина за увеличаване на коремната мазнина. В допълнение към опустошителните здравни ефекти, много високите нива на кортизол предизвикват и други видове хормонален дисбаланс, тъй като при жените кортизолът засяга щитовидната жлеза и производството на естроген.

В този случай, един от най-често срещаните начини за лечение на висок кортизол е да се намали нивото на стрес, на който сме изложени. Както и да се регулира продължителността на съня и да се увеличи секрецията на серотонина – невротрансмитер, който стимулира доброто настроение.

хормони и отслабване

5. Хормони на щитовидната жлеза

Бавният метаболизъм е друг враг на загубата на тегло. И стресът, и високият кортизол могат да забавят функцията на щитовидната жлеза. В резултат на това, намаляването на хормоните на щитовидната жлеза може да причини дефицит на витамин D. А също и непоносимост към глутен. Симптомите на ниска функция на щитовидната жлеза включват повишаване на теглото, умора, объркване и депресия.

6. Ниски нива на естроген

Ниските нива на този хормон стимулират апетита. Проучванията показват, че естрадиолът използва същите биохимични пътища в организма като лептина – хормона, отделян от мазнините, при чието активиране се “включва” и чувството на глад, което ни кара да ядем повече от обикновено.

Още от категорията
Коментари