Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Следващият понеделник е един от най-магичните дни на годината и за късмет и сполука трябва в джобовете си да носите Следващият понеделник е един от най-магичните дни на годината и за късмет и сполука трябва в джобовете си да носите
Facebook Twitter Google+Тази година Благовещение се пада в понеделник-25 март-Поверието гласи, че преди да излезе човек от вкъщи, трябва да е нахранен и да има... Следващият понеделник е един от най-магичните дни на годината и за късмет и сполука трябва в джобовете си да носите

Тази година Благовещение се пада в понеделник-25 март-Поверието гласи, че преди да излезе човек от вкъщи, трябва да е нахранен и да има пари в джоба си, защото се смята, че птиците се завръщат и „както те закука кукувицата така ще ти върви през годината”.

В българските обреди 25 март се смята повратен момент, в който пристига пролетта. Смята се, че на този ден излизат змии и гущери,  самодиви, змейове, вили, русалки и други мистични създания.

Голяма част от ритуалите на този ден се изпълняват за препдазване от тези създания.

През нощта срещу 25 март се почистват дворовете и на сутринта се палят огньове, които момчетата прескачат, за да им се опърлят петите и да не ги хапят змиите.

Жените не бива да пипат  остри предмети, за да не ги ухапе змия и гонят  влечугите от дворовете, чрез тропане с метални предмети, викайки „ Бягайте змии и гущери, Благовец ви гони”.

На този ден всичко, което се прави е добро, благо, ще има хубав край. Посадено на този ден дърво ще дава сладки плодове. На някои места садяли пипера на Благовещение, за да не е лют, краставиците да не горчат. Пчеларите пускат на този ден пчелите от кошерите, „за да им е благ медът”.

Вярва се, че раните зарастват по-лесно и болят по-малко на Благовец, за това тогава пробивали ушите на малките момиченца. Самото слагане на обици също има магичен характер – поставянето на благороден метал на ушите предпазвало децата от зли сили.

Хората вярвали, че тогава небето и земята се отварят и там, където се види синьо сияние има заровено имане ( благо), за това много от иманярите ходели в нощта срещу Благовец да търсят заровени съкровища.

Младите момци трябвало да внимават да не излизат от селата, за да не ги примами някоя самодива. Самодивите и другите мистични женски създания умеели да омайват с нежни песни и танци и така си намирали съпрузи, които използвали само за любов. След като „изпиели” мъжката им сила ги пускали (на Секновенье – 29 август) и се прибирали в тайните и тъмни доби, от които са излезли.

По това, какво е времето на 25 март се съдело каква ще е годината, но дори и да бъде лошо хората трябва да мислят и говорят само благи неща.

В народните вярвания Благовец е ден свързан с идването на пролетта и възраждането на природата, за това на празничната трапеза за първи път в годината се слагат пролетни зеленчуци като лапад, спанак, коприва. От там идва и приказката „да се хванем за зелено”.

Още от категорията
Коментари