Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Неделя е важен ден! На жените се забранява да работят-Могат да вършат само едно нещо, за здраве в къщата Неделя е важен ден! На жените се забранява да работят-Могат да вършат само едно нещо, за здраве в къщата
Facebook Twitter Google+В неделя православната църква чества паметта на Св. Харалампий и Св. великомъченица Валентина . Традиции и обичаи   В народните представи Св.... Неделя е важен ден! На жените се забранява да работят-Могат да вършат само едно нещо, за здраве в къщата

В неделя православната църква чества паметта на Св. Харалампий и Св.

великомъченица Валентина .

Традиции и обичаи

 

В народните представи Св.

Харалампий бил властелинът на всички болести. Държал ги със синджир и по своя воля ги пращал да вървят по света. Освен това е почитан като Според легендите свети Харалампий е заповедник и на чумата и поради тази причина денят му е наричан още “Чумин ден”. За да умилостивят чумата, жените месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и роднини.

В народните представи чумата е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището. Затова оставят край населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие, да забрави за какво е слязла.

 

Свети Харалампи е избран и за покровител на пчеларите.

 

Поверия

За да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден. Единствено разрешено е да омесят питка, която да занесат в църквата за освещаване. Заедно с нея се носи и мед. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

 

Сведенията за Св. в еликомъченица Валентина са много оскъдни. Известно е, че тази благочестива девойка е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).

Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й – езичниците я обезглавяват.

На 10 Февруари имен ден празнуват: Харалампи, Валентин, Вальо, Валентина, Валя, Валери, Валерия

Още от категорията
Коментари