Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
На Стефановден жените не бива да си мият косите, прави се мълчана вода На Стефановден жените не бива да си мият косите, прави се мълчана вода
Facebook Twitter Google+Стефановден е третият ден на Коледа. Прави се голяма тържествена трапеза и се започва веселба. Има обичай младите да отиват при кумовете си... На Стефановден жените не бива да си мият косите, прави се мълчана вода

Стефановден е третият ден на Коледа. Прави се голяма тържествена трапеза и се започва веселба.

Има обичай младите да отиват при кумовете си и по-възрастни роднини. На други места започват празниците в чест на мишките (Мръсници, Караконджови дни, Погани дни, Пепелни дни, Некръстени дни).

Спазват се строги забрани за Мръсните дни. За предпазване от караконджоли и други демонични сили не се излиза навън нощно време (след залез слънце до първи петли), защото именно тогава бродят злите сили. Седенки и сватби не се правят, не се изработват мъжки дрехи, за да не бъдат изядени мъжете от вълците. До Йордановден жените не бива да метат, мият косите си, перат.

На места в Средна и Северна България, вместо на 31 декември именно на Стефановден се спазвал обичая ладуване. Всички моми за женене правят китки и привързват към тях пръстен или друг личен предмет, после го топват в менче пълно с мълчана вода, което се покрива с червено було. На другия ден мома облечена като булка, вади едно по едно китките и докато другите пеят заклинателни песни (ладанки) предвещавала кой за какъв момък ще се омъжи.

Още от категорията
Коментари