Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Във вторник е голям празник-5 имена празнуват, жените не работят нищо и се гледа се кой първи ще влезе в къщата Във вторник е голям празник-5 имена празнуват, жените не работят нищо и се гледа се кой първи ще влезе в къщата
Facebook Twitter Google+Денят на Света Варвара се отбелязва на 4 декември всяка година.   Варвара е родена в заможно семейство и когато приема християнската вяра баща й... Във вторник е голям празник-5 имена празнуват, жените не работят нищо и се гледа се кой първи ще влезе в къщата

Денят на Света Варвара се отбелязва на 4 декември всяка година.  

Варвара е родена в заможно семейство и когато приема християнската вяра баща й се разгневява много и я предава на градоначалника, който лично я обезглавява.

Християните си спомнят за мъченицата, която в Православния свят се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт, които не са имали време да се покаят и причестят.

В българските вярвания Света Варвара покровителства плодородието, децата, домашните птици, болестите и най-вече шарката.

 

Празникът е наричан още Женска Коледа – на този ден млади девойки “варварки” с нови премени, обикаляли по къщите и орисвали хората на щастие и берекет. Стопаните ги дарявали за благодарност с боб, сушени плодове, ябълки и брашно.

 

Забрани

Жените не работят никаква женска работа.

 

Гадания и предсказания за Света Варвара

Гледа се кой ще влезе първи в дома, дали ще е мъж или жена, дали ще е добър човек с късмет, дали ще са пълни ръцете му.

Ако е жена, през годината ще се мътят женски пиленца.

Девойките, които искат да се оженят, на Св. Варвара показват колко са пъргави и работни. Стават в ранни зори, опичат бяла погача и бързат да я раздадат по съседи и роднини. Която го стори първа, чака я венчило през годината. Обредни вещи, храни и символи Трапезата се реди до прясно измазано огнище. Слагат се медна питка, паничка с мед, сол, пипер, шише с вода. 

Жените изпичали питка, която вечерта оставяли край огнището – за да може  баба Шарка да дойде “да си хапне и отиде”. Върху обредния хляб се палела голяма “варварска свещ”, после стопанката на къщата разчупвала питата високо над главата си да пораснат класовете и децата. Смятали, че свещта има магически свойства и я пазели през цялата година. Вярвали, че, ако я запалят при буря или градушка, тя ще се разпръсне и че ще помогне, ако трудно ражда добитъка. На трапезата се слага пита с мед, ошав, пълнен пипер, пшеница, боб и други постни ястия, които се прекадяват. Свещта се пали и през другите две кадени вечери – срещу Коледа и срещу Сурва.
В деня на Света Варвара домакинята приготвяла пшеница, варива или царевица – от нея всеки хапвал в къщата, за да не се “запече полето”. Раздавала и на комшиите. Децата пък прескачали накладен огън на кръстопът, за да бъдат здрави през цялата година и “да не ги завари Варвара”.На места се извършва обредното гадаене по първия гост, “полазник”, влязъл в къщата – по това, дали е добър човек, пълни ли са му ръцете, гадаели каква ще е следващата година.
На този ден се извършвал и магически ритуал на кокошките. Стопанката им хвърляла в ограден с въже кръг зърна царевица и казвала: “Яжте, съберете се, да не ходите по чужди дворове да се губите.”За имен ден в деня на Света Варвара празнуват хората с имена Варвара, Варка, Варя, Барбара, Варадин

Още от категорията
Коментари