Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
В петък имен ден празнуват 5 любими имена-защитници В петък имен ден празнуват 5 любими имена-защитници
Facebook Twitter Google+На 23 ноември православната църква чества деня на Свети благоверен княз Александър Невски. Именици на 23 ноември са Александър, Александра, Сашо, Сашка,... В петък имен ден празнуват 5 любими имена-защитници

На 23 ноември православната църква чества деня на Свети благоверен княз Александър Невски.

Именици на 23 ноември са Александър, Александра, Сашо, Сашка, Цанко (името „Александър” е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете”).

Роден през 1220 година, живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество, Св. Александър бил княз на Новгородската област.

По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз, с Божия помощ, удържал славна победа, за която бил наречен “Невски”.По-късно Св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но св. княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. Великият руски княз се прославил като смел защитник на православната вяра и своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си пожелал да приеме монашество.

В Патриаршеската катедрала (храм-паметник) “Св. Александър Невски” е изложена богато украсена ракла с частицата от мощите на светеца.

Още от категорията
Коментари