Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Архангелова Задушница е различна от останалите Задушници, ето как да се подготвите! Архангелова Задушница е различна от останалите Задушници, ето как да се подготвите!
Facebook Twitter Google+Архангеловата Задушница епозната още като мъжка и е последната за тази година. Тя се чества точно преди Архангеловден и началото на Коледните... Архангелова Задушница е различна от останалите Задушници, ето как да се подготвите!

Архангеловата Задушница епозната още като мъжка и е последната за тази година. Тя се чества точно преди Архангеловден и началото на Коледните пости

Архангеловата Задушница се различава от другите Задушници по това, че отдаваме почит към загиналите за освобождението на България хайдути, революционери, воини.

По тази причина се нарича Мъжка Задушница.

Архангеловата Задушница се пада на 3 ноември събота.

Какво трябва да направите за да спазите традициите на Задушница?

Да се подготвите за ходене на гробища, където почиствате гробовете от накапалите листа. Слагате цветя, палите свещи, преливате с вода и вино, кадите с тамян.

Оставяте храна на гроба и раздавате „За Бог да прости!“.

Храната включва жито, питка, баница, маслини, сладки, бонбони, плодове, всичко, което вашите близки са обичали и вие можете да купите или да приготвите.

Ако нямате време или възможност вкъщи да приготвите подавки (раздавки), които опаковате в ПВЦ кутии или кесии, не купувайте кутия с бонбони или тарелка със сладки, които раздавате по гробища, защото не е хигиенично.

По-добре е да вземете отделно опаковани бонбони, пастички, десерти или вафли.

В във всички хранителни вериги  редовно правят намаления и промоции,  продават и по-евтини, и по-скъпи, така че всеки може да купи.

Когато давате храната на хората, казвате „Вземете за Бог да прости“ и наричате за кого – майка, баща, баба, дядо или друг роднина.

Свещеник може да прочете молитви на гроба на вашите близки, но трябва предварително да се уговорите с него. Заплаща се такса, която ще ви кажат в храма. От няколко дни църковните такси са повишени в цялата страна.

Ако знаете, че не можете да отидете на гробища за Архангеловата Задушница, пуснете в църква суха литургия.

Предварително вкъщи си направете списък с 10 имена на ваши  близки.

Изписвате имената едно под друго, а най-отгоре на листа слагате кръст в средата на реда.

Това показва, че ще бъдат отчетени имената на покойници.

Цената за 10 имена вече е 3 лева.

В църква купувате и една свещ от 0,40 или от 1,00 лев.

Свещта ще бъде сложена към списъка с имената на вашите близки.

В православните храмове в чужбина предлагат същата услуга, но цените там са различни.

Това става най-късно до петък вечерта (2 ноември).

През нощта срещу Архангеловата Задушница списъците с имената и свещите се внасят в олтара на храма.

Там преспиват, а на следващата сутрин свещениците изчитат имената.

Вие също можете да присъствате на службата в храма.

Дори и да не сте пуснали суха литургия, на 3 ноември вървете на църква, за да запалите свещи за вашите близки и да подадете нещо на вярващите или на жените, които работят в църквата.

Бог да прости всички покойници!

Още от категорията
Коментари