Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Предстои един от най-големите есенни празници-Любими имена празнуват, важно е кой първи ще ви влезе в къщата! Предстои един от най-големите есенни празници-Любими имена празнуват, важно е кой първи ще ви влезе в къщата!
Facebook Twitter Google+На 26 октомври Българската правословна църква почита паметта на свети Димитрий, роден през III век в Солун. На този ден чорбаджиите се разплащат с... Предстои един от най-големите есенни празници-Любими имена празнуват, важно е кой първи ще ви влезе в къщата!

На 26 октомври Българската правословна църква почита паметта на свети Димитрий, роден през III век в Солун.

На този ден чорбаджиите се разплащат с наетите по Гергьовден работници, овчари и ратаи. На някои места празникът се нарича Разпуст, а на най-добрите ратаи били дарявани с кат нови дрехи, овен или агне.Димитровден е изпълнен с много гадания за предстоящата зима и година: Ако месечината е пълна – пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите.

Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея, се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена.

Характерно е и обредното гадаене по първия гост, стъпил в дома /полазник/, добър и заможен ли е гостът, такава ще е и годината.
По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именика, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави имениците цяла година.На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле – с петел ако именикът е мъж, и с кокошка – ако е жена. Сервират се и зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.
Житието на св. Димитър е преплетено с това на св. Нестор, който се почита на следващия ден, същия който българите наричали Мишкин ден.

Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Митка, Митко, Митра, Митьо, Димо, Димчо, Димка, Димaнa

Още от категорията
Коментари