Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Грижи за спатифилум у дома-Малко му трябва, за да цъфти непрекъснато! Грижи за спатифилум у дома-Малко му трябва, за да цъфти непрекъснато!
Facebook Twitter Google+Смята се, че всяко растение е нещо, което символизира и носи специална енергия. Хората вярват, че отглеждането на определено растение в къщата... Грижи за спатифилум у дома-Малко му трябва, за да цъфти непрекъснато!

Смята се, че всяко растение е нещо, което символизира и носи специална енергия. Хората вярват, че отглеждането на определено растение в къщата може да привлече късмет, щастие или пари.

Спатифилум също е кредитиран със специално въздействие върху живота на неговите собственици. Не е за нищо,  цветето да се нарича “Женско щастие”

. Те казват, че то е най-подходящо за жените и привлича към живота им благополучие и любов.

За неженените момичета то помага да привлекат любим, да намерят семейство и да се омъжат – да установят взаимоотношения в семейството и да имат дете. Това са само признаци, ще говорим за неща, които са по-земни: как да се грижим по подходящ начин за спатифилум у дома , за да ни радва с нежния си цъфтеж.

 

Спатифилиум

Спатифилумът е сред стайните растения, които се радват на доста почитатели и дори сред опитни флористи. Листата на необичайно нежното цвете, са сякаш са покрити с одеало – затова толкова им се възхищават. Освен това, в отглеждането то съвсем не е претенциозно, но все пак трябва да знаете някои особености.

 

5 ВАЖНИ ТОЧКИ В ГРИЖИТЕ

Поливане и влага

Растението се нуждае от постоянно поливане. Пролетта и лятото често трябва да се полива, но през зимата и есента – умерено. Водата трябва да е със стайна температура. Спускащите се листа показват, че растението няма влага. Но не си струва да се полива твърде често растението, защото кореновата система може просто да изгние.

Много е важно да има висока влажност около цветята. За това трябва да се пръска два пъти на ден. Можете да поставите контейнер с течност близо до цветето. Палета с мокър мъх или пясък също може да спасят ситуацията. Влажен климат е гаранция за здравето на спатифилума.

Осветление и температура

Растението се чувства страхотно при температура от 20-25 градуса. Може да оцелее и на по-ниска, но вероятността от заболяване е висока. Ако цветето престане да расте, това означава, че температурата за него е твърде ниска и трябва да го пренаредите на по-топло място.

Спатифилумът обича слънцето и се чувства чудесно в добре осветени места. Той не обича пряката слънчева светлина и течения. Добре се чувства и на тъмни места, но ако листата започнат да омекват, трябва да преместите цветето на по-слънчево място.

 

Почва

В дивата природа живее в почвата, състояща се от разлагащи се клони и паднали листа. За да накарате цветята да се чувства удобно у дома, съберете смес от торф, кори и градинска почва. Подложката може да е различна, но задължително да е свободна. В тежка почва, вероятно е застояла вода,  може да доведе до смърт на растението.

 

Торене

Освен постоянно поливане, торене е необходимо и постоянна. От пролетта до есента растението се подхранва веднъж седмично с универсална тор. Останалото време – на всеки 2-3 седмици. Най-често липсата на подхранване е основната причина, поради която растението не цъфти многократно. Така че не забравяйте за торовете, а цветето ще ви зарадва с цъфтежа.

Пресаждане

Обикновено спатифилумът непрекъснато расте, което означава, че всяка година трябва да бъде пресаден в по-голяма саксия. Препоръчително е да вземете дървесна почва и торф, листа, градинска почва и пясък. И ако излеете в почвата малко парче въглен, растението със сигурност ще ви благодари за грижата ви.

След пресаждането за известно време, растението трябва да бъде преместено на тъмно хладно място. Докато се появят нови листа, трябва да го напоявате много умерено и да не гонаторявате.

 

Това е всичко, което трябва да знаете за грижата за това непретенциозно растение. Ако нямате спатифилум у дома, трябва да помислите за това красиво цвете. То неслучайно е в списъка на най-добрите растения за дома !

 

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари