Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
4 любими имена на защитници на хората празнуват имен ден в четвъртък-Да са живи и здрави! 4 любими имена на защитници на хората празнуват имен ден в четвъртък-Да са живи и здрави!
Facebook Twitter Google+На 30 август почитаме паметта на Свети Александър, който е патриарх на Константинопол. Имен ден празнуват Алеко, Александър, Александра, Александрина. Значение и произход на... 4 любими имена на защитници на хората празнуват имен ден в четвъртък-Да са живи и здрави!

На 30 август почитаме паметта на Свети Александър, който е патриарх на Константинопол.

Имен ден празнуват Алеко, Александър, Александра, Александрина.

Значение и произход на името: защитник на хората, на мъжете (от гръцки).

Той живял в царуването на Константин Велики.

Бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници. Св.

Александър починал на 98-годишна възраст през 340 година. На днешния ден се почита паметта също и на константинополските патриарси Йоан и Павел. На този ден патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” чества един от своите храмови празници – Пренасяне честните мощи на Св. Александър Невски. Св. благоверен княз Александър Невски е един от най-благочестивите и ревностни руски държавници, живял през XIII век и неимоверно потрудил се за утвърждаването на светото Православие сред руския народ, въпреки многобройните татарски нашествия и завладявания, които земите между Новгородското княжество, Азовско и Черно море преживявали в онова време. На 23 ноември църквата чества паметта на Св. Александър Невски, а на 30 август – събитията, свързани с решението на император Петър Велики мощите на светеца да бъдат тържествено пренесени от храм “Рождество Богородично” – гр. Владимир, където почивали, в новооснования Санкт Петербург. Светите мощи били положени в построената в негова чест Александро-Невска лавра, където почиват и до днес./За жената

Още от категорията
Коментари