Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
И това е възможно днес! Детски лагер без Wi-Fi  и телефони! Вижте как са си прекарали децата! И това е възможно днес! Детски лагер без Wi-Fi  и телефони! Вижте как са си прекарали децата!
Facebook Twitter Google+Десетки деца от цяла България това лято се откъснаха от модерния живот и пребиваваха на лагери при спартански условия, които се провеждат... И това е възможно днес! Детски лагер без Wi-Fi  и телефони! Вижте как са си прекарали децата!

Десетки деца от цяла България това лято се откъснаха от модерния живот и пребиваваха на лагери при спартански условия, които се провеждат в месност над Смолян. В тези лагери децата не ползват мобилни телефони, телевизия и видеоигри и се отдават на уроци по оцеляване в природата. Всички могат да оцеляват и се справят добре без телефоните си, коментира пред “Марица” Снежана Орлова, планински водач и преподавател по туризъм.  Според условията в лагера малчуганите прекарват дните в планината без мобилни телефони, лишавайки се от селфита и възможностите за дигитално общуване.

Мобилните устройства се събират още при постъпването, те грижливо се пазят и се раздават на децата само вечер по половин час, за да обменят впечатления с родителите си. Селфитата също са забравени, а снимките за спомен се правят само от планинските водачи.  Родителите се притесняват повече от липсата на телефони, отколкото децата, сочат наблюденията на Снежана Орлова.  По време на лагера с елементи на “сървайвър” “дигиталното” поколение получавали важни уроци как да се ориентират и оцеляват в гората, опознават в действителност местата и приключенията. Често нощувките са на палатки под открито небе, като разбира се, това зависи от времето.  Продължаващият около седмица лагер включва занимания тип “сървайвър”, съобразени с възрастта на децата, а те са от 8 до 12 г. Лагерниците се учат реално как да се ориентират по дърветата и други знаци в природата, да си намерят вода и храна, да разпознават гъбите, да оказват първа медицинска помощ.  Обикновено в лагера се събират деца от цялата страна, които не се познават и това допълнително превръща пребиваването в приключение. Това е причината след втория ден децата да не се сещат за телефоните си, допълва Снежана Орлова.  Вместо чат лагерниците пишат дневници, за да се опитат да изразят чувствата и впечатленията си без емотикони, разказва още Орлова.  Тя обясни, че интересът към този тип лагери се увеличава. Такива предстоят да бъдат организирани и през зимната и пролетната ваканция./За жената

Още от категорията
Коментари