Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
В сряда е един от най-светлите и обичани празници! Не се пипа нищо червено, носят се дарове, а любими имена празнуват В сряда е един от най-светлите и обичани празници! Не се пипа нищо червено, носят се дарове, а любими имена празнуват
Facebook Twitter Google+Денят е посветен на смъртта на Света Богородица. Съгласно поверието, в този ден всички апостоли дошли от местата, където проповядват, за да... В сряда е един от най-светлите и обичани празници! Не се пипа нищо червено, носят се дарове, а любими имена празнуват

Денят е посветен на смъртта на Света Богородица. Съгласно поверието, в този ден всички апостоли дошли от местата, където проповядват, за да се простят със Божията майка и да я погребат.

Православната църква отбелязва светлия празник на 15 август.

Успение Богородично, Голяма Богородица е сред най-почитаните християнски празници в целия християнски свят.

Това е ден, в който Божията майка напуска земния живот на 64 години и застава зо своя син. Три дни преди да почине Архангел Гавраил й казва, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува завинаги с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

 

Апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците Божията майка, обкръжена от ангели, която им казва: “Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.”

Заради явяването й пред апостолите, църквата определя в този ден да се служи тържествена литургия и да се изпълнява “въздигане на хляба”.

Празникът се нарича Голяма Богородица, а на Малка Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Разрешава се риба.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашнотъкано платно, месал, кърпа и пари.

Имен ден празнуват имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

Успение (заспиване) на пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.

 

Традиции и обреди

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. Никой нищо не работи. Правят се курбани, а болните нощуват на „свети места” за здраве.

На Богородица мелят от новото жито. От него приготвят обредни хлябове за празника и вярват, че ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година. За празничната трапеза колят агне, като предварително го захранват и прекадяват, както на Гергьовден.

 

Поверия

Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата./За жената

Още от категорията
Коментари