Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Злокобните поверия за Илинден-Появява се мъртвака! Злокобните поверия за Илинден-Появява се мъртвака!
Facebook Twitter Google+Народното предание на Илинден гласи, че не бива да се работи, понеже гръме възможно да удари човек. Не се отива на плаж, че... Злокобните поверия за Илинден-Появява се мъртвака!

Народното предание на Илинден гласи, че не бива да се работи, понеже гръме възможно да удари човек. Не се отива на плаж, че морето взима жертва на този ден.

От Илинден времето се обръща и започват да духат есенни ветрове, излиза вълнение и мъртво течение.

Докато преброиш до пет, вълните те удрят и после те теглят навътре.

Илинден пристига с мъртва хватка на морето, говорят старите рибари и по тази причина предупреждават летовниците да са изк внимателни при къпане в морето.

Тази година още със старта на сезона “мъртвакът” най- неочаквано подрани и дойде. Оттам нататък морето рядко утихваше. Цяло чудо е, че на Илинден по нов стил, нямаше удавени хора. Както е известно, народното поверие гласи, че на този ден морето взема жертви.

“Ориентираме се и по гларусите за това дали ще има вълнение или морето ще е спокойно”, разкриха част от тайните си спасители. – Ако птиците се събират на групи на брега- значи морето се разваля. Ако прелитат спокойно над водата и търсят риба- ще е спокойно. Хване ли мъртвото вълнение, то обикновено държи нечетен брой дни- 3, 5, 7, 12…

Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година. В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие

 

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари