Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
В петък не се влиза в морето-Голям празник е, прави се курбан и не се работи-4 популярни имена празнуват имен ден В петък не се влиза в морето-Голям празник е, прави се курбан и не се работи-4 популярни имена празнуват имен ден
Facebook Twitter Google+На 20 юли православните християни почитат пророк Илия -Гръмоделецът. Илия е един от тримата велики мъже в Стария завет, заедно с Моисей и свети Йоан Предтеча.... В петък не се влиза в морето-Голям празник е, прави се курбан и не се работи-4 популярни имена празнуват имен ден

На 20 юли православните християни почитат пророк Илия -Гръмоделецът.

Илия е един от тримата велики мъже в Стария завет, заедно с Моисей и свети Йоан Предтеча.

Светията е потомък на Аароновия род и е живее по време на управлението на цар Ахав и царица Йезавел. Царят и царицата били идолопоклонници на езическия бог Ваал.

Когато свети Илия изпълнил мисията си на земята, той бил взет в Небесното царство с огнена каляска.

В България свети Илия се смята за господар на небесните природни стихии.

Той владее градушките, гръмотевиците и светкавиците. Хората вярват, че когато той препуска с конете си и огнената си колесница по небесните пътища, причинява огън и гръмотевици. Затова са го нарекли и с имената „Гръмовник“, „Гръмоделец“ и „Гръмоломник“.

Народните вярвания гласят, че когато светецът търкаля бъчви в небесата, в същия момент на земята гърми. А след като се изправял в битка със крилати змейове, триглави змии или дори Сатаната, тогава на земята вилнеели опустошителни природни стихии.

Разсърди ли се светецът – чакайте ледени зърна от ръкава си да пусне или още по-лошо – да заключи в небесната пещера дъждовете и на земята да настъпи суша. Загърми ли навръх Илинден – овошките ще загинат или ще се повредят, а лешниците и орехите ще са празни, само виното ще е добро.

 

Какво се прави на Илинден

Традицията повелява на този ден да се заколи курбан в чест на светеца. Обикновено се избира най-старият петел, т.нар. „баща“. Стопанката на къщата става рано и замесва погача „боговица“ и „колач“ за свети Илия.

Често селските сборове се организират на този ден. За здравето на всички се принася в жертвоприношение мъжко чифтокопитно животно – вол, теле или бивол. Готви се курбан, който се освещава.

Край могила, параклис, оброчище или стари дъбови дървета извън селото се нарежда трапеза. Според вярващите само така ще могат да умилостивят светеца и да опазят селището и реколтата си от наводнения и градушки.

Според народните поверия на Илинден не трябва да се работи, за да не се разсърди светията. Не бива и да се къпете в морето, дори да влизате във водите му, защото на този ден морето взима най-много жертви курбан за светеца.

На този ден имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илкo, Илкa

На Илинден празнуват абаджиите, кожухарите и терзиите, чийто патрон и покровител и свети пророк Илия.

 

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари