Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Илон Мъск оплю спасителите на децата от пещерата в Тайланд Илон Мъск оплю спасителите на децата от пещерата в Тайланд
Facebook Twitter Google+Основателят на компаниите „СпейсЕкс“ и „Тесла“ Илон Мъск разкритикува остро властите в Тайланд, които ръководеха спасителната операция на 12-те момчета и техния... Илон Мъск оплю спасителите на децата от пещерата в Тайланд

Основателят на компаниите „СпейсЕкс“ и „Тесла“ Илон Мъск разкритикува остро властите в Тайланд, които ръководеха спасителната операция на 12-те момчета и техния треньор в наводнена пещера. Въпреки че всички бедстващи деца бяха спасени, Мъск остана недоволен от факта, че предложената от него иновативна технология в помощ на спасителите е била отхвърлена, съобщава „Гаридън“.

Бизнесменът изпрати миниподводница в Тайланд и демонстрира в социалните мрежи нейните способности. Шефът на обединения кризисен щаб, който проведе операцията – Наргонсак Осатанакорн, отклони предложението като обясни, че машината не е особено практична за наводнената пещера.

„Въпреки че оборудването им е високо технологично, то не пасва на нашата мисия в пещерата“, посочи той.

В отговор Мъск заяви, че Осатанакорн „не е експерт по въпроса“ и добави, че той „неправилно е бил представян като шеф на спасителите“, а трябвало да бъде обявяван за „бивш тайландски провинциален губернатор“.

Осатанакорн се оттегли като губернатор на провинция Чанг Рай по време на спасителната операция, но остана неин командващ.

Мъск публикува и част от кореспонденцията си с Дик Стантън – британския водолаз, който пръв стигна до бедстващия футболен отбор, в което той моли изобретателя да продължи да работи върху проекта си за подводницата, който можело да се окаже много полезен.

„Още повече, на базата на подробни видеокадри и разговор с няколко водолази, които познават маршрута, инженерите на „СпейсЕкс“ са абсолютно сигурни, че мини подводницата може да измине целия път, и са готови да го демонстрират по всяко време“, добави Мъск.

Той поздрави спасителния екип за успешния край на мисията и посочи, че ще остави подводницата в Тайланд, „в случай, че може да бъде полезна за в бъдеще“./Блиц

Още от категорията
Коментари