Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
В четвъртък е велик празник-13 имена празнуват имен ден, изпълняват се специални ритуали за берекет В четвъртък е велик празник-13 имена празнуват имен ден, изпълняват се специални ритуали за берекет
Facebook Twitter Google+В християнския календар празникът е посветен на св. Атанасий Атонски. На този ден празнуват всички с името (имената): Атанас, Атанаска, Наско, Начо,... В четвъртък е велик празник-13 имена празнуват имен ден, изпълняват се специални ритуали за берекет

В християнския календар празникът е посветен на св. Атанасий Атонски.

На този ден празнуват всички с името (имената): Атанас, Атанаска, Наско, Начо, Живко, Живка, Живан, Живана, Траян, Траяна, Таско, Трайко и Трайка. Това е един от най-хубавите летни празници, свързан с началото на жътвата.

Вярва се, че на този ден св.

Атанас облича кожуха си и ходи при бога да моли за зима, тъй като лятото вече се е преполовило. Съпровожда се с ритуално-магически действия.

Всяка домакиня на този ден коли черна кокошка. Обичаят се нарича кокоша църква. В Средните Родопи се колят общоселски курбани. Жените раздават пресни погачи за дъжд и берекет. В западните краища св. Атанас се почита като патрон на орачите, а в Източна България се изпълняват обичаите против суша Пеперуда и Герман.

 

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари