Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Съкъзчето ми вече има обилни цветове – добре че баба Ивана ми каза как да се грижа за тях Съкъзчето ми вече има обилни цветове – добре че баба Ивана ми каза как да се грижа за тях
Facebook Twitter Google+Обикновеното мушкато и сакъзчето (т.нар. бръшлянолистно или алпийско мушкато) най-обилно цъфтят по време на първата година след отглеждането си от резници. При... Съкъзчето ми вече има обилни цветове – добре че баба Ивана ми каза как да се грижа за тях

Обикновеното мушкато и сакъзчето (т.нар. бръшлянолистно или алпийско мушкато) най-обилно цъфтят по време на първата година след отглеждането си от резници.
При през следващите 2-3 години при добри грижи цъфтежът още веднъж може да е изобилен, но след това растенията е нужно да се подмладят. Може да се оставят едно или две от вид или сорт за майчини, от които да се свалят резници за вкореняване.

Подрязване на мушкатото се прави след зимата, в началото на пролетта (март), за да се подготви растението за изнасянето му наново навън. Затова на старите растения се прави силна резитба, като на всяко здраво стъбло се оставят не повече от 2 до 5 пъпки (в основата на всяка листна дръжка се образува нова пъпка) и така се получават гъсти и силно цъфтящи екземпляри. Прави се и пресаждане в нова почвена смес, съставена от добра градинска пръст, листовка, угнил оборски тор и пясък в съотношение 2:2:2:1.

На дъното на съдовете е необходимо да се направи и добър водопропусклив слой от парченца счупена керемида и промит речен пясък. От изрязаните части на старите стъбла се правят резници, които се поставят за вкореняване от 4 до 6 броя в саксия с влажна почва. Саксията се покрива с полиетиленов плик или прозрачен съд и се поставя на светло и слънчево място и съвсем малко почвата се овлажнява. Така за 2-3 седмици резниците се вкореняват.

Кралското мушкато, по-известно като английско или едроцветно, достига своята най-голяма красота на втората или третата година след засаждането си. Поради това при него не е необходимо да се прави никакво подрязване, тъй като цъфтежът му ще се влоши.

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари