Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
На 1 юли православната църква отбелязва светъл християнски празник! Ето какво се прави за здраве в семейството! На 1 юли православната църква отбелязва светъл християнски празник! Ето какво се прави за здраве в семейството!
Facebook Twitter Google+Православната църква на 1 юли отбелязва светлия християнски празник ” Свети безсребърници Козма и Дамян “. Двамата братя живеели в околностите на... На 1 юли православната църква отбелязва светъл християнски празник! Ето какво се прави за здраве в семейството!

Православната църква на 1 юли отбелязва светлия християнски празник ” Свети безсребърници Козма и Дамян “. Двамата братя живеели в околностите на Рим през III в.
Бог им дарил чудотворна сила да лекуват.

И те вършели това даром, като искали излекуваните да повярват в Христа.

Така много езичници поели по пътя на спасението. Братята изтърпели мъчения в тъмница, но били освободени като невинни. Един лекар ги завел на планината уж да търсят билки и ги убил от завист.

Този ден е и празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. Според традициите днес жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве.
Вечерта срещу празника болни, слепи и недъгави хора отиват да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измиват на аязмото. Често се правят курбани.Имен ден на 1 юли празнуват : Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa, Красинa.

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари