Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
В петък е един от най-големите летни празници-Освещават се ябълки в църквата, а любими имена празнуват имен ден! В петък е един от най-големите летни празници-Освещават се ябълки в църквата, а любими имена празнуват имен ден!
Facebook Twitter Google+На 29 юни Българската православна църква чества паметта на апостолите Павел и Петър. На 29 юни, всеки, който носи имената на двамата светци, празнува имен ден. В Дамаск... В петък е един от най-големите летни празници-Освещават се ябълки в църквата, а любими имена празнуват имен ден!

На 29 юни Българската православна църква чества паметта на апостолите Павел и Петър. На 29 юни, всеки, който носи имената на двамата светци, празнува имен ден.

В Дамаск Павел е бил ослепен от Бог заради зверствата му над християните и когато се уверява в силата на новата религия, той става неин последовател и проповедник.

Зрението на светеца се връща като по чудо, след като напуска града.

Павел е един най-видните разпространители на Христовото учение до смъртта си. През 67 година след Христа той и апостол Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

В народната традиция на Петровден християните честват паметта на двамата светци, като колят жертвено пиле, наречено петровско пиле.

Рано сутринта жените трябва да занесат в църквата ранните ябълки – петровки, които да бъдат осветени от духовник за здраве. В църквата се занася и специално приготвен обреден хляб, наречен колак.

Вярва се, че ако ябълките и хлябът бъдат осветени, реколтата тази година ще бъде пощадена от градушки.

Според библейските поверия Свети Петър държи ключа за райските порти и е главен съдник на човешките грехове. Той решава коя душа е праведна, за да влезе в Рая, и коя не, за да отиде в Ада.

В народните вярвания Петровден е денят, когато има най-много работа на полето. На празника обаче е позволено да се работи само през първата половина от деня.

На 29 юни повод да почерпят имат всички, които носят имената Петър, Павел, Камен, Кремена, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Преслава, Петя, Полина.

Хората с името Камен също празнуват имен ден, тъй като името Петър, преведено от гръцки на славянски език, означава камък.

 

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари