Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Дълго време ще се говори за сватбата на Деси и Венелин навръх Еньовден! Ето как бяха облечени младоженците! Дълго време ще се говори за сватбата на Деси и Венелин навръх Еньовден! Ето как бяха облечени младоженците!
Facebook Twitter Google+В бяла везана риза и с букет от еньовски билки, Десислава Христова каза „да“ на своя избраник Венелин Стойков. Двамата си обещаха... Дълго време ще се говори за сватбата на Деси и Венелин навръх Еньовден! Ето как бяха облечени младоженците!

В бяла везана риза и с букет от еньовски билки, Десислава Христова каза „да“ на своя избраник Венелин Стойков. Двамата си обещаха да са заедно в добро и в лошо, в здраве и в болест навръх Еньовден и сред величествената природа на Хотнишкия водопад, пише “Борба”.

Букетът на булката беше събран само от билки и в средата му имаше сноп житни класове – за берекет и плодородие. Билки имаше закичени и в калпака на момъка Венелин Стойков, който също беше пременен в народна носия.

Носиите и на двамата младоженци бяха автентични, с тях „Хотнишките баби” продължават да печелят награди и овации, където се появят по фестивали и събори. „Хотнишките баби” бяха и атракцията, и музикалното оформление на сватбата. Жените пяха сватбарски песни, но и такива, които са свързани с Еньовден.

„Много спонтанно ни дойде идеята за тази сватба. Чудехме се как да си я направим, за да ни е по-вълнуващо на нас двамата и по-различно. Тогава се сетихме, че сме избрали една съвсем неслучайна дата – 24 юни, и така вече бяхме наясно, че искаме сватба, с която да спазим всички традиции. Нямаше съмнение, че ще се облечем в народни носии и си струва”, каза минути преди да започне церемонията Десислава.

Тя призна още, че много обича този, натоварен с мистика и символи, празник и не скри, че вярва в това, че двамата имат подкрепа свише. По желание на Венелин и Деси церемонията беше пълна със символи и премина по старите традиции на българската сватба. Наташа Пенова, която е една от „Хотнишките баби” и секретар на местното читалище, води ритуала.

По бял месал, украсен с цветя и посипан с парички, преминаха Венелин и Деси, размениха си пръстени, пиха заедно първото си вино и споделиха с всички присъстващи първата си семейна целувка. После разчупиха питката, за да стане ясно, че Венелин ще бъде този, който ще има грижата семейството да е добре осигурено. Двамата накрая получиха и бебе, куклата е символ и материализация на пожеланието, което някога все чувахме на сватбения ден – „Таз година булка, догодина – люлка“, обясни Наташа Пенова.

Бебето обаче ще се появи още до края на тази година, споделиха Деси и Венелин, които все още не знаят само какво ще е – момче или момиче. Двамата се запознали благодарение на обща приятелка. Той е роден в Елена, но детството му е минало в Хотница и около водопадите край селото.

В момента работи като програмист в столицата. Тя е търновка, етнолог по образование и вече в майчинство. Седем години са заедно, а от вчера са и с обща фамилия Стойкови.

 

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари