Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Извънредна информация от китайското правителство! Цяла България затаи дъх! Току-що министър Вай съобщи, че алпинистът Боян Петров е Извънредна информация от китайското правителство! Цяла България затаи дъх! Току-що министър Вай съобщи, че алпинистът Боян Петров е
Facebook Twitter Google+ Министърът на външни работи на Китай Ван И сподели пред българския си колега Екатерина Захариева, че самият той е запален планинар... Извънредна информация от китайското правителство! Цяла България затаи дъх! Току-що министър Вай съобщи, че алпинистът Боян Петров е

Министърът на външни работи на Китай Ван И сподели пред българския си колега Екатерина Захариева, че самият той е запален планинар и приел лично задачата да се организира издирването на българина – алпинист Боян Петров.

 

„Толкова съжалявам за Боян Петров. По нареждане на премиера Ли Къцян организирахме спасители, но метеорологичните условия и височината бяха проблем през цялото време. Неговата съпруга реши да прекрати операцията и вие ни уведомихте за нейното решение.

Тази случка обаче е голям символ на приятелството между нашите две държави“, заяви министър Ван И.

„Лично и от името на българския народ ви благодаря за помощта за Боян Петров. Бях в непрекъснат контакт със съпругата му. Знам от българи на място, че вашите спасители са действали изключително професионално. Тази акция, която обедини толкова държави, ще остане в историята на Хималаите. Дори със смъртта си Боян Петров ни обедини. Той се намира сега там, където винаги е искал да бъде“, каза вицепремиерът Екатерина Захариева.

Двамата външни министри разговаряха в Буенос Айрес. Екатерина Захариева и Ван И са в столицата на Аржентина за срещата на първите дипломати на страните от Г-20. Захариева представлява на форума Европейския съюз.

Китайското правителство е готово да съдейства за привличането на стратегически инвестиции от китайски компании в България, в Западните Балкани и в Централна и Източна Европа, заяви държавният съветник и министър на външните работи на Китайската народна република Ван И на среща с българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Впечатлен съм от вашата страна. Няма да забравя как по време на визитата ми в България премиерът Бойко Борисов ми показа на картата стратегическото положение на България и транспортните и енергийни коридори – заяви министър Ван И. – Бихме искали да насърчим повече китайски компании да инвестират в България, в Западните Балкани и в Централна и Източна Европа. Готови сме да сътрудничим за това.“

Вицепремиерът Екатерина Захариева информира китайския си колега за Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, чийто домакин бе София, и за идеята да се финансират с близо 30 милиарда евро редица инфраструктурни проекти, които ще свържат страните от региона, бизнеса и хора, и ще го направят по-конкурентоспособен.

„Лично премиерът Борисов е ангажиран с привличането на финансиране по тези проекти на Балканите. Ние сме мост между Европа и Азия. Вярвам, че срещата в рамките на инициативата „16 плюс 1″ в София през юли ще помогне много за развитието на региона, който се нуждае от модерни пътища, жп магистрали, електропроводи, газови връзки. Радвам се, че вашият премиер Ли Къцян ще бъде 4 дни в България“, каза Захариева.

В началото на юли българската столица ще е домакин на 7-та среща на правителствените ръководители от Инициативата „16+1″. Програмата включва пленарно заседание на премиерите, бизнес форум, церемония за подписване на документи.

„Надявам се срещата да е много успешна“, заяви Ван И. Китайският външен министър нарече България „надежден партньор“ на страната му в Централна и Източна Европа и „наш добър приятел в Европейския съюз“. Той поздрави за външнополитическите успехи Българското председателство на Съвета на ЕС. „България има много силни страни и може да научим много един от друг“, добави той.

Още от категорията
Коментари