Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Честит имен ден на тези две достойни български имена! Честит имен ден на тези две достойни български имена!
Facebook Twitter Google+На 22 май почитаме паметта на един непознат, но интересен светец, чиито мощи са съхранени и са чудотворни. Неговото име е Свети... Честит имен ден на тези две достойни български имена!

На 22 май почитаме паметта на един непознат, но интересен светец, чиито мощи са съхранени и са чудотворни. Неговото име е Свети княз Йоан – Владимир. В Албания го наричат Йован – Владимир.

Светият княз Йоан – Владимир живял по времето на българския владетел Самуил и бил управител на двете области Далмация и Зета.

 

В старите исторически извори е записано, че князът бил добродетелен и благочестив. Не обичал войните, затова влизайки в битка с цар Самуил, неговата войска била разбита, а Свети княз Йоан – Владимир пленен. Цар Самуил не искал да го убива и го оженил за  дъщеря си  Теодора – Косара и го върнал на неговия престол.

След трагичната смърт на цар Самуил, който умрял на 6 октомври 1014 г. от сърдечен удар, когато видял пленените и ослепени български войници, възцарил се син му Гавриил-Радомир, но византийското коварство подстрекало братовчеда му Иван-Владислав, който го убил и заел престола. Боейки се от отмъщение или от законните права на Йоан-Владимир, Иван Владислав го поканил при себе си чрез посредството на Охридския архиепископ Давид уж за мирни разговори. Кроткият и незлобив Йоан-Владимир повярвал на църковното пратеничество и приел поканата, но Иван-Владислав още при самото пристигане в столицата изпратил убийци да му отсекат главата.

И понеже мечът поради някаква причина не могъл да уязви Йоан-Владимир, той кротко подал на убиеца своя меч с думите: “Искаш да ме убиеш, брате, но не можеш. Ето моят меч! Готов съм да бъда убит, както Исак и Авел!” Злодеят го посякъл. Тогава станало чудо. Светият мъченик се втурнал с посечената си глава в ръце и влязъл в близката църква, в която вече паднал и предал на Господа светата си душа на 22 май 1016 г. Жена му отнесла тялото му в неговите владения и тържествено го погребала в църквата, при която сама завършила живота си в пост и молитва. След две години убиецът Иван-Владислав умрял от внезапна страшна смърт чрез невидима ръка и България паднала под византийско робство за 168 години. Нетленните мощи на св. Княз Йоан-Владимир са прославени с изтичане на целебно миро и с извършване на чудеса.

Те се намират в град Елбасан (Албания).. Днес имен ден празнуват мъжете, които носят гордите имена Йоан и Владимир.

Още от категорията
Коментари