Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Черешова задушница е скоро! Ето какво се прави! Черешова задушница е скоро! Ето какво се прави!
Facebook Twitter Google+Черешовата задушница, наричана още Спасовка задушница е втората задушница в годината, след Месопустна задушница и преди Архангелова задушница. Всяка година е на различна дата,... Черешова задушница е скоро! Ето какво се прави!

Черешовата задушница, наричана още Спасовка задушница е втората задушница в годината, след Месопустна задушница и преди Архангелова задушница.

Всяка година е на различна дата, винаги в края на май или през юни, като се определя според Великденските пости – Черешовата задушница е на 26 май, 2018г. и е в съботата преди празника Петдесетница, който пък е 50 дни след Великден.

За помена се приготвя “коливо” – варено, подсладено жито.

Българската традиция включва и хляб, и вино.

В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души”.

 

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари