Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Днес е Възнесение Господне-Ето как се е появил изразът „Те ти, булка, Спасовден“ Днес е Възнесение Господне-Ето как се е появил изразът „Те ти, булка, Спасовден“
Facebook Twitter Google+Днес се отбелязва християнският празник  Възнесение Господне , който е познат с народно название Спасовден, пише Дарик.  В народния календар Спасовден се свързва до голяма... Днес е Възнесение Господне-Ето как се е появил изразът „Те ти, булка, Спасовден“

Днес се отбелязва християнският празник  Възнесение Господне , който е познат с народно название Спасовден, пише Дарик.  В народния календар Спасовден се свързва до голяма степен с култа към мъртвите, обяснява етнологът д-р Ивелина Ефтимова, преподавател в ШУ “Епископ Константин Преславски”. Поверието гласи, че в четвъртъка преди Великден душите на мъртвите слизат на Земята и след 40 дни – на Спасовден, се връщат, посочва тя.

Затова и в съботата след този празник е една от трите най-големи Задушници – Черешовата.

Като един от големите пролетно-летни празници – заедно с Гергьовден и Еньовден, Спасовден е свързан и с плодородието.

Поверието гласи, че ако на този ден вали – годината ще е благодатна, разказва д-р Ефтимова. Тя отбелязва, че ако се случи денят да е сух, то тогава има обичай, при който млади моми и момци обикалят нивите и пеят песни за измолване на дъжд.

По-късно в селата са правени големи хора. На тях младите моми са обличали невестнески носи на млади булки и така – според поверието, са щели да се задомят до другия Спасовден, обяснява традициите експертът. ю Друга част от празника е т.нар. “ходене на росен”.

Росен е билка, която цъфти срещу Спасовден и е твърде лековита – помага на болни и недъгави да оздравеят. За целта – те трябва да пренощуват в гората, за да се се отъркалят в росата на сутринта и така да поемат и лечебната сила на росена, казва д-р Ефтимова.

Често този ритуал е използван и от бездетни жени, за да заченат. В една патриархална култура – каквато е българската, ако едно семейство няма потомство, се счита за голямо нещастие и се прави всичко това да бъде преодоляно, допълва тя. След Гергьовден обаче в гората има доста пастири със стада.

Често след “ходене на росен” – дали от лековитата роса или от случайна среща в гората рано сутрин, не е изключено булките да заченат и оттам идва изразът “Те ти, булка, Спасовден”, обяснява д-р Ефтимова.

Още от категорията
Коментари