Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Спасителният екип от връх Шиша Пангма показа последните следи, оставени от Боян на фаталния връх Спасителният екип от връх Шиша Пангма показа последните следи, оставени от Боян на фаталния връх
Facebook Twitter Google+Спасителният екип от връх Шиша Пангма в Хималаите показа последните следи от изчезналия преди около две седмици български алпинист Боян Петров. Фланелката... Спасителният екип от връх Шиша Пангма показа последните следи, оставени от Боян на фаталния връх

Спасителният екип от връх Шиша Пангма в Хималаите показа последните следи от изчезналия преди около две седмици български алпинист Боян Петров. Фланелката от българина и остатъци от инсулин са последното, което намериха под върха и което напомня за присъствието му там.

„Изпратихме всички доклади на българското правителство. Сега те ще вземат решение дали да продължим търсенето.

Беше ни дадено разрешение да търсим Боян Петров до днес“, пишат от спасителния екип.

По-рано днес спасителната операция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров бе прекратена. Той е в неизвестност близо две седмици, след като тръгна да изкачва връх Шиша Пангма. Кирил Петков, който е от екипа на Боян Петров и участва в издирвателната акция, обяви края на търсенето и се сбогува с алпиниста.

„Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата – искахме да се уверим с очите си още веднъж – стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни – времето беше слънчево – качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи.

Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено.

Специално искаме да благодарим на 10те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!“, написа във „Фейсбук“ Кирил Петков.

Още от категорията
Коментари