Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Всички мъже с това чудно име празнуват на 9 май Всички мъже с това чудно име празнуват на 9 май
Facebook Twitter Google+Днес Православната църква почита паметта на Свети мъченик Христофор. Той пострадал по време на Седмото гонене над християните, предприето от император Декий.... Всички мъже с това чудно име празнуват на 9 май

Днес Православната църква почита паметта на Свети мъченик Христофор. Той пострадал по време на Седмото гонене над християните, предприето от император Декий. Той е много известен мъченик, почитан е и от Източната, и от Западната Църква. След жестоки мъчения светецът бил обезглавен в Ликия, Мала Азия, ок.

249 г.

Според свидетелствата на свети Амбросий, по време на мъченията над свети Христофор станали много чудеса и чрез мъченичеството си спечелил 48 000 последователи на християнството. Светецът бил причислен от Западната Църква към числото на 14-те скоропомощници при различни беди.

Мощите на свети Христофор били пренесени от Ликия в испанския град Толедо, а след това – във френския манастир Сен Дени. Част от тях се съхраняват в римската катедрала “Свети Петър”. Според народните вярвания, той е закрилник при внезапна и неразкаяна смърт, покровител на моряци и водачи на салове, на шофьори и носачи.

Най-старите храмове, посветени на свети Христофор, са от V в. в Халкидон и от VI в. в Реймс, Франция.

Паметта на светеца се почита на 9 май, а днес празнуват мъжете, който носят името Христофор.

Още от категорията
Коментари