Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
На 2 май почитаме един от великите български владетели! Честит имен ден на тези силни имена! На 2 май почитаме един от великите български владетели! Честит имен ден на тези силни имена!
Facebook Twitter Google+Днес е голям празник, в основата на който е Св. Борис-Михаил. Той е български владетел от XI век, покръстител на българския народ,... На 2 май почитаме един от великите български владетели! Честит имен ден на тези силни имена!

Днес е голям празник, в основата на който е Св. Борис-Михаил. Той е български владетел от XI век, покръстител на българския народ, забележителен държавник. По време на своето продължително царуване /852-889/ княз Борис извършил значителни промени в политическия и духовния живот на страната с трайни културно-исторически последствия.

 

В 864 г. той се покръстил и въвел християнството като официална религия в Българската държава.

Построил много храмове и манастири и радеел за изграждането на независима Българска църква. Плод на неговата културна политика е въвеждането на старобългарския език и писменост в богослужението и в държавния живот и създаването на първите български книжовни и просветни средища. Той посрещнал радушно в Плиска Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум и Ангеларий и им създал благоприятни условия за книжовен труд на старобългарски език и за подготовка на кадри за нуждите на църквата. В 889 г. доброволно напуснал престола и станал монах в манастира край Голямата базилика в Плиска. На два пъти князът временно напускал обителта – веднъж за да усмири разбунтувалите се привърженици на езичеството, предвождани от сина му Владимир, и втори път, за да поведе войските срещу нахлулите в българските земи маджари.

Починал на 2 май 907 г. Имен ден празнуват всички с имената Борис, Богорис, Борислав, Борислава и Боряна.

Още от категорията
Коментари