Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
12 красиви имена черпят днес, празнуват жените, които обичат реда и чистотата 12 красиви имена черпят днес, празнуват жените, които обичат реда и чистотата
Facebook Twitter Google+На 1 май църквата почита св. Тамара – грузинска царица канонизирана за светица от Православната църква. Според древногръцката митология Мая е най-голямата... 12 красиви имена черпят днес, празнуват жените, които обичат реда и чистотата

На 1 май църквата почита св. Тамара – грузинска царица канонизирана за светица от Православната църква.

Според древногръцката митология Мая е най-голямата дъщеря на гиганта Атлас и океанидата Плейона. Тя е най-красивата и едновременно с това най-срамежливата плеяда.

Заедно със сестрите си се смята за повелителка на планините. Неин син от Зевс е Хермес. Тя отглежда и Аркад, пазейки го от Хера, която превърнала майката на момчето в мечка. Според легендите Мая е покровителка на земята и в нейна чест се извършвали жертвоприношения на 1 май.

Какво значи името Тамара

1. Тамара е древноеврейско име, което означава палма.

3. Тамара е неспокоен човек, който избягва еднообразието.

4. Жените с това име са предпазливи и не се откриват лесно пред непознати.

5. Тамара е ревнива и избухлива, но лесно може да бъде успокоена.

6. Жените с това име обичат реда и чистотата.
На 1 май църквата почита и св. пророк Иеремия – от Левиевото коляно. Живял 600 години преди Христа. Наставлявал народа в истинското богопочитание. Предсказал падането на Иерусалим, което и станало в негово време. По време на Вавилонския плен оплакал поробената си родина. С тая цел написал книгата „Плач Иеремиев”.

Св. Акакий произхожда от българското с. Ново село, Солунско. Деветгодишен го подлъгали да приеме мохамеданството и бил обрязан. Беят на гр. Серес се привързал към него и го осиновил. По-късно Акакий напуснал дома на бея и за да изкупи греха си, станал послушник в Хилендарския манастир. Приел монашество и под ръководството на духовника Никифор се подготвял за мъченичество. Обезглавен е в Цариград на мястото, което се нарича Пармак-капи на 1.05.1816 г.

 

Източник: Блиц

Още от категорията
Коментари