Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Ето защо хората масово премахват PVC дограмата! Ето защо хората масово премахват PVC дограмата!
Facebook Twitter Google+Историята на пластмасовите прозорци започва през 1952 г., когато известният дизайнер Хайнц  патентова първата PVC дограма. Изобретателят е проектирал нов тип пластмасов... Ето защо хората масово премахват PVC дограмата!

Историята на пластмасовите прозорци започва през 1952 г., когато известният дизайнер Хайнц  патентова първата PVC дограма. Изобретателят е проектирал нов тип пластмасов прозорец, макар и далеч от днешната версия – стоманена рамка, оформена от полу-мека пластмаса.

Въпреки факта, че в Америка е открит поливинилхлорид, първият производител на PVC прозорци е Германия.

През 1959 г. германската компания Rehau въвежда изобретението на Хайнц. След това се появява солиден PVC прозорец.

Пластмасови прозорци и врати

Успехът на Рехау бе подпомогнат от успешна рекламна кампания: някои жители заменят стари дървени прозорци за пластмаса, абсолютно безплатно. Така че постепенно, Германия, а след това целият западен свят се научава да мисли, че пластмасовите прозорци са красиви, модерни и икономични. Прозорците на техния PVC профил бързо завладяха и източния пазар. И е разбираемо защо: въпреки високите разходи, тези прозорци ви позволяват да спестите много повече пари за отопление на къщата и да дадете възможност да поддържате приемлива температура вътре в апартамента дори при условия на сурова зима. Въпреки това, днес има и друга тенденция: хората да започнат да се отказват от пластмасови прозорци. В далечните квартали тази тенденция все още не е толкова забележима, но тук, където се извършва строителството, пластмасовите прозорци не са толкова популярни. Защо? Дали способността им да запазват топлината се влошава през последните години? Разбира се, че не. Само за години масова експлоатация,  пластмасовите прозорци станаха очевидни не само с техните предимства, но и недостатъци, които продавачите рядко споменават.

 

НЕДОСТАТЪЦИ НА ПЛАСТМАСОВИТЕ ПРОЗОРЦИ

Токсичните добавки

PVC съдържат широк спектър от токсични добавки, по-специално стабилизатори на базата на олово, фунгициди и пластификатори. Оловото е един от най-вредните елементи в природата. В човешкото тяло то може да се получи с въздуха, храната, водата. И се натрупва в тялото, костите, причинява заболявания на бъбреците, черния дроб, нервната система.

Възрастните хора и децата са особено чувствителни дори при ниски дози олово. Специалистите казват, че без силно нагряване оловото няма да се отдели от пластмасата. Но най-напредналите от тях сами са заменили оловото с други стабилизатори, почти безвредни за здравето.

Големите европейски производители използват в производството безвредни стабилизатори. Но няма прозорци с двоен стъклопакет. Ето защо вие сами не можете да определите дали има проводник в прозореца ви или не. Ще трябва да се доверите на производителите.

Проблеми с вентилацията

Оказа се, че основното предимство на пластмасовите прозорци – изолирането на помещението от проникването на въздух отвън – е и основният им недостатък.

В жилищните сгради вентилационната система се основава на естествения приток на свеж външен въздух през пукнатините в прозорците и входните врати. Въздухът, минаващ през всички стаи в апартамента, абсорбира вредни примеси и излиза през вентилационните канали в кухнята и банята.

Устойчивостта на пластмасовия прозорец блокира естествения поток на чист въздух в помещението, като по този начин нарушава вентилацията. Поради това има замъгляване на прозорците, кондензационни форми върху тях. Влажността на стаята се увеличава, което насърчава размножаването на патогени, гъби и мухъл.

Прозорците, които не “дишат”, ограничават потока на свеж и чист въздух, като увеличават концентрацията на прах. В резултат на това става трудно да се диша, получава се алергия, кожни заболявания и дори астма. Децата започват да кашлят и кихат, а възрастните се оплакват от чести заболявания, главоболия, влошаване на здравословното състояние.

Натрупване на вредни вещества, например въглероден оксид от газовата печка, изпаряване на токсичен формалдехид от мебели (МДФ) и др. Климатиците и вентилаторите не винаги успешно се справят със задачата си, което често изостря проблема.

Според германските учени, прилива на астма, алергии, кожни заболявания и рак през последните десетилетия е пряко свързано с нездравословен климат в апартаментите и прозорци, изработени от PVC-профил.

Ако отваряте прозорците толкова редовно, колкото производителите съветват, това отрича основните предимства на пластмасовия прозорец, защото свеж и студен въздух охлажда стаята и след това трябва да се затопли и енергията да се изчерпи.

 

“Страх” от механични щети

Както самите производители на прозорци признават, след механични повреди пластмасата е почти невъзможно да се фиксира или възстанови. Драскотините ще останат на пластмасата завинаги.

Ако стъкленият модул може да бъде подменен, тогава драскотините и вдлъбнатините на рамката не могат да бъдат поправени. Такива щети са особено забележими при светли повърхности.

 

Сложност на ремонта

Пластмасовият прозорец е много труден за ремонт. Успешният резултат от ремонтните работи зависи пряко от качеството на прозореца и монтажа, както и последващата инсталация. Трябва да се помни, че PVC профилът е доста сложен дизайн. Ето защо, когато купувате продукт от продавач, трябва да изискате сертификати за съответствие и качество.

 

Големият коефициент на разширение на PVC профила

Въпросът е, че материалът на прозореца се разширява значително в силна топлина, а в студа се компресира. Поради това пластмасата може да причини пукнатини. Замърсяването може да послужи и като причина за откъсване на прозореца от монтажната пяна.

 

Опасност от счупване

Пластмасовите прозорци са лесни за счупване. Можете да ги отваряте отвън с остър и тънък обект (нож, отвертка, мистрия). Злосторният фактор е достатъчен, за да натисне инструмента под съединението на отвора и леко преминава през цялата височина, като го притиска като лост.

През 1995 г. Швеция предложи забрана за всички продукти от PVC, а в Дания въведе данък върху PVC продуктите и фталатите. Повече от 150 европейски общности вече са забранили продуктите от PVC или провеждат политика за постепенно преустановяване на използването им в обществени сгради.

Германците – лидери в производството на PVC дограма – все повече осъзнават недостатъците им, затова се опитват да поръчват рамки от естествено дърво.

Специалистите препоръчват да се откажете от използването на пластмасови прозорци и да ги замените с дървени, за осигуряване на свеж въздух от улицата, или инсталирани на пластмасови прозорци и  вентилационни клапани. Ако все пак сте решили да поръчате PVC прозорци, попитайте продавача за сертификат за качество, тъй като пластмасата може да е различна, с различни нива на опасност за околната среда. Важно е да запомните, че прозорците са дългосрочна инвестиция и не бива да ги спасявате./zajenata.bg

Още от категорията
Коментари