Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
На Светли петък след Великден задължително се спазват тези обичаи! Честито на именниците! На Светли петък след Великден задължително се спазват тези обичаи! Честито на именниците!
Facebook Twitter Google+Днес е Светли петък след Великден или известен още като Живоприемни източник. В Тракийските села петъкът след Великден се нарича още летен Петковден и на този... На Светли петък след Великден задължително се спазват тези обичаи! Честито на именниците!

Днес е Светли петък след Великден или известен още като Живоприемни източник. В Тракийските села петъкът след Великден се нарича още летен Петковден и на този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора.

 

Петък е смятан за ден на света Петка, покровителката на жените и на женската домашна работа. Навсякъде вярват, че това е тежък и лош ден.

Всеки петък е постен ден, през който се спазва полово табу.

В петък жените не работят с вълна, не перат и не се мият, за да не разсърдят света Петка. Смята се, че децата, родени в петък са нещастни и болнави. През годината има дванадесет лоши петъци, през които се забранява всякаква домакинска работа, спазва се строг пост и полово табу. Това са черните петъци срещу Водици, Трифоновден, Тодороровден, среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа, Сурваки. Колкото и да е лош днешният петък 13-и, то той е празник за всички, които носят имената Жива, Живка, Живко, Жишо и Зоя.

Още от категорията
Коментари