Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Известен психоаналитик заявява: Няма идеална майка. Затова спрете! Известен психоаналитик заявява: Няма идеална майка. Затова спрете!
Facebook Twitter Google+Психоаналитикът и психиатър Мари Лион-Жулиен изучава връзката между майка и дъщеря в продължение на 15 години. И стига до заключението, че една... Известен психоаналитик заявява: Няма идеална майка. Затова спрете!

Психоаналитикът и психиатър Мари Лион-Жулиен изучава връзката между майка и дъщеря в продължение на 15 години. И стига до заключението, че една жена трябва да разбере връзката с майка си, за да изгради собственото си бъдеще.

Освобождавайки се от връзката с майката, вие получавате свободата да бъдете самите себе си.

 

Връзка с майката

Проблемите на жените са пряко свързани с връзките им с майката в детството.

Дори и да не са били процъфтяващи и да са носили страдания, като стане възрастна, дъщерята несъзнателно се стреми към същия сценарий на отношенията с мъжете.

Сексът за мама не се отнася!

Не посвещавайте майка си в детайлите на интимния си живот. Коментари, одобрение или критика на майката унищожават сексуалността на дъщеря й .
Майката се страхува да повтаря собствените си грешки. Но страховете, забраните и ограниченията в сексуалния живот на майката не позволяват на дъщеря й да разкрие женствеността си.

Нежелание да бъдеш отговорен.

Липсата или излишъкът от настойничество в семейството не позволява на момичето да се сблъска с реалността и то забавя хармоничното си развитие .Симон де Боувор : “Някои жени предпочитат зависимостта на напрежението в реалния живот. Зависимостта от другата страна на съпруга им помага да избягват стреса, но трябва да разберем, че хората не ни забраняват нищо, ние самите себе си не се възползваме от правото, което заслужаваме-Да бъдем свободни! Но за да се възползваме от тази свобода, трябва да се научим да отговаряме за собствения си избор “.

Недоволството от живота се предава от майка на дъщеря.

Страдащата майка не дава на дъщеря си подходящо внимание, не дава чувство за сигурност и достатъчно самочувствие. Дъщерята се обвинява за майчината несгоди.

Ревнивите майки имат ревниви дъщери.

Трудно преживявайки израстването на дъщеря си , майката иска да продължи да я контролира и трябва да си зададе въпроса, защо причинява злонамереност и ревност.

Една уверена жена , която знае собствената си стойност, не се страхува от съперничество нито от майка си, нито от дъщеря си. Ревността на низшите майки прави дъщерите ревниви съпруги, те живеят в чувството на постоянна интензивна конкуренция.

Страх от самотата.

Здравите индивиди обикновено страдат от самота. Но ако момичето намери радост и удовлетворение само и единствено до майка си, в зряла възраст то ще се чувства загубено без нея.

Фобиите са последица от зависимостта от майката.

Ако майката, твърде тревожна, държи детето близо до себе си, не му позволява да познава света , то става зависимо от майката.
Страхът от непознатото в детството може да се превърне във фобия в зряла възраст.

Ядосани жени.

Гневът на детето е обида за липсата на майчинска любов. Момиче лишено от любов ще се обиди и ще критикува всеки, страхувайки се да бъде отхвърлено.Страх от преследване.

Строгото възпитание , унижението, подигравките, към дъщерята предизвикват механизъм, който води до мания за преследване и враждебност към себе си.

Анорексия и булимия.

Момичета, прекалено силно свързани с майката, са прекалено взискателни към себе си и чувствителни към мненията на другите.
Тяхната болка и протест срещу родителските желания се изразяват в отклонения във връзка с храната.

Отношения между родителите.

Ако бащата не уважава майката и тя е пасивна жертва и не реагира, дъщерята наслагва този модел в отношенията си.
“Аз правя всичко за вас, а вие сте неблагодарни!”

Една жена жертва всичко за децата си, а по-късно ще бъде ще им прехвърля отговорността за своите нещастия.
Толкова разочарована и тъжна, тя няма да е доволна от съдбата на дъщеря.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА СЕ ОСВОБОДИТЕ ОТ МАЙКА СИ?

Правенето на добро на другите, за да се засили самочувствието и да не дава натрупаният гняв да се саморазруши отвътре.

Укорите и възмущението не позволяват да се обичате. Съгласувайки себе си, вие ще се примирите с другите.

Причината за страданието е в нашето детство, а не в други хора.

Когато даваме, не бива да очакваме нищо в замяна, в противен случай ще вечно ще бъдем недоволни.

Приемете себе си такива, каквито сте, вече не се нуждаете от майка си, говорете за майка си каквото мислите.

За да постигнете чувство за собствената си стойност, отношение на равенство и взаимното уважение, можете само да се отделите от майка си.

Спрете напълно да се подчинявате на съпруга си. Станете независими и оставете дъщеря си да направи същото.

Покажете на детето интерес и внимание, слушайте го. Стремете се непрестанно да се развивате и да получавате независимост от вас самите.

Истинската личност на детето ще се развие, ако майката го подкрепи и го смята за независимо.

Престанете да гледате майката през очите на детето. Каквото и да е, научете се да виждате неговите предимства и недостатъци.

Научете историята на майка си, опитайте се да разберете причините за поведението й.

Както Симон де Бовоар пише: “Това е самозаблуда – да мечтаеш, че чрез детето можеш да получиш топлина, високо самочувствие, това е всичко, което те не могат да дадат на себе си. Всяка жена може да получи всички тези ползи, защото това е достатъчно, за да бъдете най-способни да желаете друго добро, без да мислите за собствената си полза; една жена трябва да надхвърли собствените си ограничения. Разбира се, майчинството е достойна цел, но има и други цели, които са също толкова достойни. “

И каква беше връзката ти с майка ви ? Има ли зависимост, или вражда между вас? Кажете ни в коментарите за вашия опит и споделете статията с майка, дъщеря и приятелите си.

Още от категорията
Коментари