Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
ЧЕСТИТО НА ТЕЗИ ПРЕКРАСНИ БЪЛГАРСКИ ИМЕНА! ДНЕС ЧЕСТВАМЕ ВАЖЕН ПРАВОСЛАВЕН ПРАЗНИК! ЧЕСТИТО НА ТЕЗИ ПРЕКРАСНИ БЪЛГАРСКИ ИМЕНА! ДНЕС ЧЕСТВАМЕ ВАЖЕН ПРАВОСЛАВЕН ПРАЗНИК!
Facebook Twitter Google+На 5 декември православната църква чества преподобни Сава Освещени, съобщкава Нова телевизия. Той е роден в аристократичен род от Кападокия, Мала Азия.... ЧЕСТИТО НА ТЕЗИ ПРЕКРАСНИ БЪЛГАРСКИ ИМЕНА! ДНЕС ЧЕСТВАМЕ ВАЖЕН ПРАВОСЛАВЕН ПРАЗНИК!

На 5 декември православната църква чества преподобни Сава Освещени, съобщкава Нова телевизия.

Той е роден в аристократичен род от Кападокия, Мала Азия. На 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан.

След смъртта на родителите си, с наследството Сава построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници.

Манастирът „Свети Сава” до град Йерусалим съществува и днес. През Средновековието той е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

В народните представи, Варвара (чества се на 4 декември) и Сава са двете сестри на свети Никола. От тях Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на своя брат и затова се казва: „Варвара вари, Сава пече, а Никола яде”.

В някои райони на страната се спазва забраната да не се пипат остри предмети. На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.

Имен ден празнуват: Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби, Събина

Още от категорията
Коментари