Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Имен ден утре празнуват 5 хубави имена на победители-Да са живи и здрави! Имен ден утре празнуват 5 хубави имена на победители-Да са живи и здрави!
Facebook Twitter Google+Свети мчци Мина, Виктор и Викентий. Свети мчца Стефанида. Преп. Теодор Студит, изповедник Свети мъченик Мина бил войник, убит в Египет за... Имен ден утре празнуват 5 хубави имена на победители-Да са живи и здрави!

Свети мчци Мина, Виктор и Викентий. Свети мчца Стефанида.

Преп. Теодор Студит, изповедник

Свети мъченик Мина бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан. Той е известен великомъченик и чудотворец.

Виктор – също така войник, пострадал при император Антонин в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, започнала да слави подвига на св. Мина и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.

Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан. В народните представи днешният ден е средата на периода от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват т.нар. „Вълчи празници“. „Вълчите празници“ водят след себе си най-дългите нощи. Днес хората довършват всички започнати ремонти, поправят огради и запушват процепите, през които може да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили. Свети Мина закриля също и жените. На този ден те се молят пред иконата на светеца за благополучие и радост в дома, както и за здравето на децата си. През 2010 г. Министерският съвет реши 11 ноември да бъде обявен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност.

На 11 ноември имен ден празнуват: Виктор, Виктория, Мина, Минка, Минчо

 

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари