Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Ето как да си направите майсторско зеленце за зимата- класика в жанра си е просто! Ето как да си направите майсторско зеленце за зимата- класика в жанра си е просто!
Facebook Twitter Google+Необходими Съставки зеле – 12 – 14 глави морска сол – 1. 5 кг вода   Начин на приготвяне Зелките се почистват... Ето как да си направите майсторско зеленце за зимата- класика в жанра си е просто!

Необходими Съставки

зеле – 12 – 14 глави
морска сол – 1. 5 кг
вода

 

Начин на приготвяне

Зелките се почистват добре.

Кочаните се вадят (най-лесно става като прободете с ножа четири пъти във формата на квадрат около кочана, косо, като върха на ножа достига до една и съща точка под кочана). Всеки кочан се пълни с 2-3 с.

л. морска сол.
Зелките се нареждат възможно най-плътно в бидона с кочаните нагоре, за да не се изсипва солта. Между тях се уплътнява с половинки и четвъртинки. Залива се с вода, с разтворена в нея морска сол, докато ги покрие.
Моята пропорция се е доказала през годините – 1 с.л. сол на 1 компотен буркан вода. Затиска се отгоре с нещо, за да са потопени във водата. Аз ползвам обърната чиния с камък върху нея :)
След 10-тина дни започва претакането. Така и не разбрах колко пъти трябва да се прави, макар че от години слагам кисело зеле. Общо взето, когато се сетя. Но истината е, че даже и когато забравя, пак се получава хубаво хрупкаво кисело зеле. Явно най-важно е съотношението сол – вода

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари