Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Преди да умреш, дано да посетиш тези 10 места (ВИДЕО) Преди да умреш, дано да посетиш тези 10 места (ВИДЕО)
Facebook Twitter Google+Както се смята, че е казал философът Августин Блажени: „Светът е книга и тези, които не пътуват, четат само една страница“. Разбира... Преди да умреш, дано да посетиш тези 10 места (ВИДЕО)

Както се смята, че е казал философът Августин Блажени: „Светът е книга и тези, които не пътуват, четат само една страница“. Разбира се, пътуването е обвързано с ресурси, които не всеки може да си позволи да загуби.

И въпреки всичко живеем един живот и трябва да намерим време да му се насладим напълно. А какъв по-хубав начин да оползотвориш живота си, от това да обикаляш екзотични и непознати страни и да се наслаждаваш на незабравими гледки.

В следващата класация ще ви покажем едни от най-спиращите дъха места, които всеки трябва да посети, преди да си отиде от този голям свят:

10. Каньон на антилопата, САЩ

Каньонът на антилопата е тесен каньон край град Пейдж в щата Аризона. Разположен е на територията на резерват на индианците навахи. Образуван е от ерозия на пясъчници, главно в резултат на сезонни наводнения в продължение на столетия. Каньонът е популярна туристическа забележителност и чест обект на пейзажна фотография.

9. Гоасаладур, Фарьорски острови, Дания

Фарьорски острови са автономна област в рамките на кралство Дания. Те са разположени между Шотландия и Исландия. Гоасаладур е селце, което се в западната част на един от островите – Вагар. То е дарено с прекрасна панорамна гледка над остров Микинес, която спира дъха и определено е нещо, което трябва да се види поне веднъж в живота.

8. Вахтнайокутъл, Исландия

Пещерата в глетчера Вахтнайокутъл в Исландия. Тази пещера се намира в глечтчера Вахтнайокутъл в Исландия – най-големият в Еропа. Пещери като тази са се образували вследствие на разтопяване. Тя е изключително красива и със сигурност посещението и би било едно незабравимо и неповторимо преживяване за всеки от нас.

7. Рора̀йма

Рорайма е платовидна планина (тепуи), намираща се на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана. Три четвърти от нея са на територията на Венецуела. Това е най-високата точка в Гвиана. Рорайма е и част от Гвианската планинска земя, разположена в североизточната част на Националния парк Канайма. Платовидните планини се считат за едни от най-старите геоложки формации на Земята, датиращи от Докамбрий, на възраст около 2 милиарда години.

6. Ханг Сон Дунг, Виетнам

Шандонг е пещера във Виетнам, и граничи с Лаос, в провинция Куанг Бин, на 500 километра южно от столицата Ханой. Местен човек открива тази пещера през 1991 г., но британски екип я проучва едва през 2009 г. Дължината ѝ е 6,5 км, височината 200 м, а ширината 150 м. В нея се намира невероятна и изключително красива подземна река.

5. Памуккале, Турция

Памуккале е известен малък турски курортен град и удивителен природен феномен в околностите на градчето Денизли. Водни струи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падат от голяма височина и създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади.

4. Мачу Пикчу, Перу

Мачу Пикчу е архитектурен комплекс в южната част на днешно Перу, построен от инките през 15 век. Той влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Дворците, храмовете и домовете са на 2 430 m надморска височина в Андите. Наричан е още „Изгубеният град на инките“.

3. Салар де Уюни, Боливия

Салар де Уюни е солено безотточно езеро в Боливия. Всяка зима то се изпълва с дъждовна вода, но все пак остава достатъчно плитко. През лятото водата му пресъхва, откривайки утаени пластове минерали, предимно соли, на места с дебелина 6 м. Тук не расте нищо, с изключение на редки кактуси. Минералният слой се простира до хоризонта и блести като огледало.

2. Метеора, Гърция

Метеора е голям манастирски комплекс в Северна Тесалия, включващ 9 запазени манастира, построени на върховете на труднодостъпни високи скали, приличащи на каменни стълбове. Те се извисяват в небето на 400 метра височина над Тесалийската равнина. От седемте манастира отворени за посетители са шест. Както казва Честър Бенингтън, „те не приличат на нищо от тази планета“.

1. Баган, Мианмар

Баган е град в област Мандалай, Мианмар с исторически статут. Бил е столица на древното царство Баган. Намира се в сухите средни равнини на страната, на източния бряг на река Иравади, на 140 км югозападно от гр. Мандалай. Днес на мястото на древния град се намира археологическа зона с хиляди пагоди, храмове, ступи, манастири.

Източник: Bored Panda

Още от категорията
Коментари