Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
От утре започват Горещниците! Ето какво се прави за здраве, как се гадае за времето и защо не се работи! От утре започват Горещниците! Ето какво се прави за здраве, как се гадае за времето и защо не се работи!
Facebook Twitter Google+Като Горещници хората определят трите най-топли дни в средата на месец юли. Какво е характерно за стария обичай и как са се... От утре започват Горещниците! Ето какво се прави за здраве, как се гадае за времето и защо не се работи!

Като Горещници хората определят трите най-топли дни в средата на месец юли. Какво е характерно за стария обичай и как са се зародили  Горещниците?

Датите 15-ти, 16-ти и 17-ти юли са познати още като Горещници (по стар стил са били отбелязвани на 28-ми, 29-ти и 30-ти). Смята се, че това са най-топлите дни от годината , когато човек трябва да се пази от парещите лъчи на слънцето и да се моли за неговото милосърдие към хората. Всъщност празникът е езически – в култ е издигната огнената стихия и нейната безгранична сила.

 Горещниците се отбелязват предимно в Северна и в Западна България, но ритуали се извършват и в някои югозападни райони. 
В зависимост от това къде се намирате, може да чуете различни имена както за Горещниците, така и за отделните дни, през които те се отбелязват.

Най-горещото тридневие за годината е познато още като Блъсъци и Германовци , тъй като се смята, че огънят слиза на земята с гръб и светкавици. В Северна България 15-ти, 16-ти и 17-ти са известни съответно като Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, а в Южна – Люта, Чурута и Опалена Мария. Седмицата, в която се падат тези дати, се нарича Запалена или Опалена неделя.
Преди години, когато хората зависили още по-силно от природата и нейните капризи, те вярвали, отбелязването на Горещниците предпазва дома и нивата им от пожари и градушки. Най-строго се спазвали първият и третият ден. По време на Горещниците не бива да се подхваща работа, както вкъщи, така и в градината. В противен случай природата щяла да си отмъсти като изпепели земята. Ако някой посмеел да подхване нещо, то задължително се горяло. 
Освен това през първия ден хората в селото трябвало да изгасят огнищата и да не палят огън в домовете си. Едва на третия ден те можели да върнат светлината и топлината в домовете си. Това ставало след като в селото се палил „ божи огън “, на който хората се молели да ги пази от болести и бедствия. След молитвата всеки от селото можел да си вземе от огъня.
На 17-ти юли освен краят на Горещниците се чества и деня на Света Марина . Смята се, че тя е повелителката на огъня, пожарите и бурите, покровителка на градушките и пазителка на змиите. На този ден Света Марина влизала в сънищата на тези, които вярват в нея, и им давала съвети как да решат проблемите си. 
В някои части на страната хората определяли Илинден като край на Горещниците, тъй като легендата разказва, че Свети Илия убивал лами и змейове, като изпращал огнени стрели. Днес обаче се смята, че двата празника са отделно един от друг.Още поверия за Горещниците:

Хората вярват, че по време на Горещниците лековитите извори имат най-голяма сила.

В някои райони се гадае какво ще е времето през първите три месеца на идната година в зависимост от това, което е то при Горещниците.

През трите най-горещи дни в годината празнуват всички занаятчии, чиято работа е свързана с огън.

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари