Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Изключително важна финансова новина, касаеща всички мераклии за ново жилище със заем (ВИДЕО) Изключително важна финансова новина, касаеща всички мераклии за ново жилище със заем (ВИДЕО)
Facebook Twitter Google+Накъде ще тръгнат лихвите по кредитите и кога е най-подходящият момент да купим жилище със заем? Докога ще можем евтино да теглим... Изключително важна финансова новина, касаеща всички мераклии за ново жилище със заем (ВИДЕО)

Накъде ще тръгнат лихвите по кредитите и кога е най-подходящият момент да купим жилище със заем? Докога ще можем евтино да теглим заем, за да закупим ново жилище и колко ще поскъпнат ипотеките от следващата година?

Преди дни банкери прогнозираха, че още година ще можем да се възползваме от евтините кредити. А от средата на 2018 г. – лихвите ще тръгнат нагоре – средно с 0.2 –

0.3%. В момента средният им размер е 3.5%.

Накъде ще тръгнат лихвите и ще последват ли ръстът, който вече се отчита зад океана? И как това ще се отрази на пазара на имоти?

Да погледнем към конкретна покупка на жилище –  апартамент в широк център на столицата, в добро състояние, 70 кв.м. Да приемем, че имаме 15% от стойността му, а останалите 75 ще покрием със заем.

Ето и как се променя цената, лихвата и крайната цена след изплащането на заема в началото на кризата – 2008 г., в края – 2015 г. и в момента. Ето и цените: 80 000 евро през 2008 г., 60 000 евро през 2015 г. и 85 000 евро сега.
Лихвите обаче поевтиняват двойно – съответно – 6,5%, 5,5% и 3,4% сега. Така като крайна цена дори по-скъпо в момента жилище излиза по-евтино от пика през 2008 г. – ако се покрива със заем.

За да проверим изгодно ли е да купим жилище сега – със Силвия отиваме на оглед. Адрес – центъра на София.

Повече от половината жилища, продадени от началото на годината, са двустайни. Най-често в София, където и пазарът е най-активен, се търсят апартаменти около 90 квадрата, между 2-я и 6-я етаж, а средната цена – на която се продава е 90 000 евро.

Отстъпките от офертните цени са минимални – до процент, показват анализите на пазара. В София средните цени вече гонят 1000 евро на квадрат – близки до тези от пика на кризата в края на 2007 г.  По-ниски лихви – по-високи продажби, отчитат и брокерите. Напук на високите цени.

Сезонът на ниските лихви обаче няма да е безкраен, предупредиха банкерите.
Въпреки това прогнозата на банкерите вече притесни бъдещите купувачи. Сметката при Силвия – за жилище между 80 и 100 000 евро ще трябва да тегли заем – между 70 и 75 000.

Според експертите – повод за притеснения и необмислени покупки на момента – няма. Защото при кредитите, които се теглят сега, месечната вноска би скочила с между 20 и 40 лева.

Дори лихвите да тръгнат нагоре – заемите няма да поскъпнат значително, пресмятат анализаторите.

„Охлаждане” на пазара може да има не заради скок при лихвите. А заради високите цени на имотите, прогнозират експертите.

Кога точно цените на имотите могат да тръгнат надолу – не прогнозират нито брокерите, нито финансовите анализатори.

В момента средният заем за ново жилище в страната е 100 000 лева, а в София – 125 000. При срок за връщането му от средно 20-25 години – месечната вноска се движи между 500 и 700 лева в страната и между 700 и 900 – в столицата.
Източник и видео: Нова телевизия
 

Още от категорията
Коментари