Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Археолози със смразяваща кръвта находка в Мексико! (ВИДЕО) Археолози със смразяваща кръвта находка в Мексико! (ВИДЕО)
Facebook Twitter Google+Древен храм и терен за смъртоносна игра с топка от епохата на ацтеките бяха открити в централната част на Мексико, предаде Франс прес. Археолози представиха пред... Археолози със смразяваща кръвта находка в Мексико! (ВИДЕО)

Древен храм и терен за смъртоносна игра с топка от епохата на ацтеките бяха открити в централната част на Мексико, предаде Франс прес. Археолози представиха пред медиите руините от храма, който е с форма на полукръг и е посветен на почитания от ацтеките бог на вятъра Кецалкоатъл. Теренът се намира недалеч от храма.
Според историците, именно там конквистадорът Ернан Кортес за пръв път e присъствал на тази ритуална игра през 1528 г.

по покана на последния император на ацтеките Монтесума, чиято империя завладял. Според учени играчите са подхвърляли топката с ханша си и играта е включвала човешки жертвоприношения.
 
На обекта са открити човешки кости, които вероятно са от хора, обезглавени в рамките на ритуал. Съхранени са стълбище и част от трибуните. Археолозите смятат, че теренът бил дълъг 50 метра.
Храмът достигал дължина 34 метра и височина 4 метра. Става въпрос за най-новите находки на обекта, където се намира комплексът Темпло майор. „Те ни предоставят нова възможност да се потопим във величието на Теночтитлан, древната столица на ацтеките“, заяви министърът на културата на Мексико Мария Кристина Гарсия Сепеда.

Още от категорията
Коментари