Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Вижте снимки от ресторанта и семейството на шеф Ангелов Вижте снимки от ресторанта и семейството на шеф Ангелов
Facebook Twitter Google+Млад и самоуверен, с коса до раменете и завидно балканско самочувствие и без да знае и дума на немски – ето така... Вижте снимки от ресторанта и семейството на шеф Ангелов

Млад и самоуверен, с коса до раменете и завидно балканско самочувствие и без да знае и дума на немски – ето така пристига във Франкфурт преди 19 г. един българин, за да започне работа там.

И е посрещнат с думите: “Здравейте, господин Ангелов. След около 2 часа има полет за София.

Или го хващайте, или отивайте във фризьорския салон да се приведете в подходящия вид за готвачи.”

Няколко месеца след това същият господин Ангелов ще проговори перфектно езика, ще стане старши готвач на млади немски колеги и ще вземе категоричното решение готвенето да стане неговата професия. А години по-късно ще отвори собствен ресторант, в който много хора днес искат да говорят или да се снимат с него. И да го разпитват за кулинарното предаване на Би Ти Ви “Мастър шеф”, в което е част от професионалното жури.

Всъщност  Виктор Ангелов  първоначално отказва да участва във форма̀та, макар да е одобрен на кастинга, на който се явява с над 30 свои колеги. Има много ангажименти покрай собствения ресторант, така че не е сигурен дали ще се справи с времето. “Но след едномесечно премисляне реших, че ако искам да популяризирам готварството и да променя погледа на българина към нашия занаят, ще трябва да дам и аз своя принос”, казва той. След бърза организация и наемането на още персонал подрежда графика си така, че хем да е на 14-часовите снимачни дни, хем да не изпуска контрола на заведението си. Защото, както сам той казва, не е романтик в кухнята, а държи на немската прецизност. И кариерата му сега в никакъв случай не е сбъдване на детска мечта.

Като малък Ангелов  се увлича не по приготвянето на ястия, а по колите. Затова и много иска да се занимава с тях. “Не ме приеха там, където можеше да уча за автомобили и двигатели. Баща ми ме насочи към готварството и аз възприех идеята бързо”, обяснява той. Виктор завършва Техникума за обществено хранене в Банкя, а след това влиза в казармата и първите 3 месеца отбива военната си служба като готвач. Изкарва само толкова в кухнята, защото го хващат, че краде.

Не че взема продуктите за себе си – дава ги на своите съквартиранти, за да не ги тормозят старите войници. След това влиза в системата на Министерския съвет, която има почивни станции в цялата страна. В началото Виктор готви в базата в Слънчев бряг, после го местят в София, а през зимата – в Банско. “Където имаше най-голям наплив, там бях и аз”, спомня си той.

Най-важното за него, разбира се, не е кариерата, а най-близките му хора – съпругата Наталия и трите им деца. Най-големите са студенти в чужбина. Синът им Март е на 21 г. и учи мениджмънт по сигурността в Германия. По-голямата им дъщеря – 19-годишната Ива, следва хотелиерство и ресторантьорство в Холандия. И двамата се забавляват с изявите на баща им на малкия екран. Но най-малката – 6-годишната Натали, ги взема присърце. Не един път се сърди или плаче, когато Виктор се скара на някои от участниците в “Мастър шеф” или се държи по-строго с тях.

Вкъщи по-често готви съпругата му Наталия. Тя самата работи в съвсем различен сектор – в телекомуникационна компания. “Съпругата ми готви прекрасно. Тя рядко залита в друга посока от традиционната българска кухня. Прави страхотна спаначена супа и прекрасни мекици. Аз готвя, когато идват гости и очакват нещо по-различно”, обяснява Виктор Ангелов.

Още от категорията
Коментари