Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Днес Катето ще черпи! Почитаме паметта на света Екатерина. Днес Катето ще черпи! Почитаме паметта на света Екатерина.
Facebook Twitter Google+На днешния ден (24 ноември) почитаме паметта на Света Великомъченица Екатерина. В нейна чест се създават църкви, а много манастири са наречени... Днес Катето ще черпи! Почитаме паметта на света Екатерина.

На днешния ден (24 ноември) почитаме паметта на Света Великомъченица Екатерина. В нейна чест се създават църкви, а много манастири са наречени на нейното име.

Славата на тази мъченица била велика и в древността. Павла, знаменита римлянка, основала манастира във Витлеем през 386 година и посветила храма в него на Екатерина.

За нея Свети Епифаний говорил на Павла, че Екатерина била родена на остров Кипър, в Саламинската планина в неговата епископия.

Екатерина била по светите места в Йерусалим, а пред яслите във Витлеем дала обет за девство и получила пръстен от Христа. На Запад смятат Света Екатерина за покровителка на учащата се младеж, особено по философия. Службата за великомъченицата и църковните песнопения, създадени в нейна чест, са от дълбока древност. През девети век известният християнски песнопеец Теофан Никейски и един неизвестен монах на име Вавил написали много песни в чест на великомъченица Екатерина, които днес православната църква изпълнява на 24 ноември.

Празникът на Света Великомъченица Екатерина българите наричат още Катерининден. Хората почитат светицата заради способностите й да лекува бяс и шарка.

Днес празнуват всички, които носят имената Екатерина, Катерина, Катя и Тина. Екипът на Жената в час ви поздравява и ви желае здраве и късмет!

Още от категорията
Коментари