Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Най-справедливите деца живеят в САЩ, Канада и Уганда Най-справедливите деца живеят в САЩ, Канада и Уганда
Facebook Twitter Google+Нежеланието да получиш по-малко от другите се формира в ранна детска възраст и във всички култури на Земята, докато осъзнаването на несправедливостта,... Най-справедливите деца живеят в САЩ, Канада и Уганда

Нежеланието да получиш по-малко от другите се формира в ранна детска възраст и във всички култури на Земята, докато осъзнаването на несправедливостта, че получаваш повече от останалите, възниква по-късно и далеч не при всички народи. Такива са резултатите от ново изследване на чувството за справедливост сред децата, публикувани в сп. “Нейчър”, съобщава БТА.

Американски учени са работили с 866 двойки деца на възраст от 4 до 15 години, които живеят в седем държави – Индия, Канада, Мексико, Перу, Сенегал, САЩ и Уганда.

Децата е трябвало да играят на проста игра, в която бонбоните са били разпределяни по различен начин.

Дори в най-ранна възраст децата са протестирали, когато другите са получавали повече бонбони, отколкото тях самите. Към осмата си година са започнали да се отказват от раздаването на наградите, при които те самите са получавали повече от останалите. Силно чувство за справедливост обаче се е проявявало само в три страни – Канада, САЩ и Уганда.

“Бяхме доста изненадани да срещнем деца, готови да жертват нещо в свой ущърб. Когато ги попитахме за причините за това решение, те казаха: иначе би било несправедливо”, отбелязва съавторът на статията Питър Блейк.

Учените са били изумени и от факта, че Уганда е попаднала в списъка с държавите с най-справедливи деца. Както изглежда африканските малчугани, участвали в експеримента, редовно контактуват с представители на западни страни и са приели от тях характерната за англо-саксонската култура представа за справедливост.

Авторите на статията предполагат, че стремежът към равенство се определя от конкуренцията между децата, от ролята на репутацията и степента на развитие на пазарните отношения в даденото общество. В бъдеще специалистите планират да установят как влияят възрастните представи за справедливост в различните страни на схващането на децата.

Още от категорията
Коментари