Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Създадоха софтуер за откриване рак на гърдата Създадоха софтуер за откриване рак на гърдата
Facebook Twitter Google+Проектът “Максима” на Технически университет Варна за откриване на рак на гърдата чрез софтуерен модел спечели финансиране от европейската програма “Хоризонт 2020″... Създадоха софтуер за откриване рак на гърдата

Проектът “Максима” на Технически университет Варна за откриване на рак на гърдата чрез софтуерен модел спечели финансиране от европейската програма “Хоризонт 2020″ от 1 милион евро, каза в интервю за БТА ръководителят му д-р Кристина Близнакова, инженер по биомедицина. Тя допълни, че проектът е участвал в надпреварата с други 552 предложения и е успял да спечели доверието на Европейската комисия.

Научната ни работа ползва рентгенологията за установяване наличието на раково образование. По регистрираната от рентгеновия детектор енергия на пристигащите йонизиращи частици се отчитат измененията в тъканта, подложена на рентгеново лъчение.

По думите на д-р Близкова учените от екипа на Варненския университет разглеждат фотона (т. нар. рентгеново лъчение) като електромагнитна вълна (а не като частица), която има амплитуда и фазa, а софтуерното приложение, което са създали, отчита измененията във фазата на вълната, която достига до детектора.

Софтуерното приложение ползва данните от фазата и амплитудата на вълните, които постъпват и създава образ, който има значително диагностично качество. Това подобрение намалява нуждата за допълнителни облъчвания на пациента с дози, които могат да доведат до негативни последици за организма на човека, поясни инж. Близнакова.

Статистиката сочи, че от петте най-разпространени туморни заболявания, водещи до смърт, ракът на гърдата е на първо място сред жените в Европа (вкл. България). На този вид рак се дължат 29 процента от заболелите от рак жени през 2012 г. в Европа, докато 17 на сто са починали от тази болест. Статистика за САЩ повтаря европейската тенденция – от диагностицираните 220 000 жени, 40 000 са смъртните случаи за година. За САЩ прогнозата е, че една от осем жени се предвижда да заболее от тази коварна болест, като това е втора причина за смъртност там.

У нас болните от рак на гърдата през 2013 г. са били около 40 000, а новорегистрираните случаи са до 3 000 годишно. Най-много са пациентките от София, Пловдив, Варна и Бургас.

Още от категорията
Коментари