Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Пускат първата българска анимация “Златната ябълка” (трейлър) Пускат първата българска анимация “Златната ябълка” (трейлър)
Facebook Twitter Google+Вече трета година група млади аниматори със световен опит, обединени в студио „Змей”, работят по създаването на първата българска фентъзи анимация по... Пускат първата българска анимация “Златната ябълка” (трейлър)

Вече трета година група млади аниматори със световен опит, обединени в студио „Змей”, работят по създаването на първата българска фентъзи анимация по фолклорни мотиви – „Златната ябълка”. Създател на проекта е Димитър Петров – български аниматор работил за  Cartoon Network Studios Europe и няколко други известни анимационни компании.

Проектът е планиран да се превърне в сериал, който да е с визия изцяло взаимствана от родния фолклор. В момента той е в етап на разработка.

Тъй като идеята му е да популяризира добрата страна на България пред света, се разработва и на български, на английски език.

За работата върху новото българско фентъзи Димитър е поканил голям международен екип от специалисти, сред които хора от екипа на Walt Disney. Продуцент на проекта е Елена Рапонджиева, а главен консултант –  доц. д-р Вихра Баева, член на Института за етнология и фолклористика към БАН. Главен дизайнер на персонажите става Светла Радивоева – име, което познаваме като българката, работеща в Дисни по хитове като “Frozen” и “Big Hero 6”. Част от екипа е и Emilie  Timmermans, работила за Cartoon Network –тя е главен аниматор.

Сюжетът на филма не разказва една конкретна история, а използва елементи от целия ни фолклор и митология, вплетени в различни метафори за връзката между човека и природата, както и за мястото, което заема в нея масовата индустриализация. Действието се развива в митичен планински свят, обитаван от странни герои, като кукери, змейове, самодиви, караконджули.

Трейлът вече е готов. Да го видим заедно:

Още от категорията
Коментари