Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Специални очила лекуват децата с мързеливо око Специални очила лекуват децата с мързеливо око
Facebook Twitter Google+ За 2-3 процента от децата с амблиопия, или мързеливо око, възможностите за лечение, не са големи. Тъй като характерното лошо зрение... Специални очила лекуват децата с мързеливо око

За 2-3 процента от децата с амблиопия, или мързеливо око, възможностите за лечение, не са големи. Тъй като характерното лошо зрение обикновено е резултат от отслабените сигнали от окото към мозъка, децата трябва да носят защитна лепенка за няколко часа на ден или да се прилагат капки за укрепване на слабото окото. Това може да натовари децата когато са навън или да ги отчужди от връстниците им.

Агенция Монитор дава решение на проблема, съобщавайки ни, че учените са разработили високотехнологични очила, наречени Amblyz, които могат да бъдат програмирани за лечение на мързеливо око.

Резултатите от първото клинично проучване за оценка на тяхната ефективност бяха представени тази седмица на годишната среща на Американската академия по офталмология.

Amblyz помага, защото неговите лещи съдържат програмируеми LCD монитори. Ако лекар предполага, че едно дете трябва да носи превръзка в продължение на два часа на ден, например, лещата на мързеливото око ще се затъмнява за няколко секунди на всеки 30 секунди през тези два часа, ефективно работеща като превръзка. И тъй като децата с амблиопия често имат други проблеми със зрението, като астигматизъм или късогледство, Amblyz коригира зрението им, когато не го блокира.

В проучването, изследователите сравняват ефикасността на Amblyz спрямо традиционната превръзка за око на 33 деца на възраст от три до осем години с умерена амблиопия. В течение на три месеца, една група носела превръзка за два часа на ден, а другата носела Amblyz в продължение на четири часа на ден. В края на процеса и двете групи показали подобно подобрение, без значение кое лечение са получили, децата имали възможност да видят средно по още две линии на графиката за четене.

Amblyz не е единственият проект търсещ творческо решение за лечение на мързеливо око-през последните години няколко екипа от изследователи създадоха видео игри, които претендират, че укрепват мързеливо око. Amblyz обаче е различен, защото Администрацията по храните и лекарствата на съединените щати го е одобрила като медицинско изделие.

Още от категорията
Коментари